Βερέκυνθος καλλιτεχνικό χωριό στην Κρήτη

Καλωσήρθατε στο χωριό της τέχνης...


4.bp.blogspot.com
Βερέκυνθος: Το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών. Ήρθαν εδώ και δίδαξαν τις πανάρχαιας τέχνες στους ανθρώπους (Μεταλλουργία, Κεραμική, Υαλουργία, Υφαντική). Σήμερα, το αρχαίο όνομα αναδύεται ξανά και παίρνει τη θέση του στον ίδιο τόπο. Οι πανάρχαιες τέχνες συγκεντρώθηκαν για να πάρουν πάλι τη θέση που τους αξίζει στη ζωή των ανθρώπων.
...

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, από τους αρχαιότερους κατοίκους της Κρήτης, ήταν οι πρώτοι που βρήκαν τη χρήση του πυρός, ανακάλυψαν το χαλκό και το σίδηρο καθώς και την κατεργασία τους με τη φωτιά. Ως τόπος ανακάλυψης του σιδήρου αναφέρεται ένα Βουνό με προελληνική ονομασία: ο Βερέκυνθος.
Οι Ιδαίοι δάκτυλοι που πιστεύεται πως ήταν πέντε, όσα και τα δάκτυλα του χεριού, εξόρισαν το μετάλλευμα του σιδήρου από τον Βερέκυνθο -σημερινή Μαλάξα στο νομό Χανίων- και το επεξεργάζονταν επί τόπου.
Αρκετοί ιστορικοί, πιστεύουν μάλιστα πως στο βουνό αυτό υπήρχε και μια αρχαία πόλη με το όνομα Χαλκητόριον, κάτι που υποδηλώνει τη σχέση της πόλης με τη μεταλλουργία.
Η ιδιότητα τους ως μεταλλουργοί, απηχεί την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην προϊστορική Κρήτη.
Πολλές ιστορικές μαρτυρίες τους εμφανίζουν να λειτουργούν στα πλαίσια συντεχνιών που είχαν και θρησκευτικό περίβλημα. Η διδασκαλία της μεταλλουργίας αποτελούσε κατά τα φαινόμενα μια πολύπλοκη διαδικασία που περνούσε μέσα από ιεροτελεστίες, καθώς και μυστηριακές και μυητικές τελετές.
Αναμφισβήτητα, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι αποτέλεσαν για το μυθόκοσμο ξεχωριστές και ταυτόχρονα σημαντικές μορφές δημιουργίας και εξέλιξης. Σ’ αυτούς αποδίδεται άλλωστε η ανακάλυψη τεχνών στις οποίες ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να μυούνται όλο και περισσότεροι τεχνίτες ανά τον κόσμο.


Ενημερωθείτε σχετικά με το θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα απ' όπου είναι και οι παραπάνω πληροφορίες: ΒΕΡΕΚΥΝΘΟΣ

Επικοινωνία
Καλλιτεχνικό Χωριό "Βερέκυνθος"
Κόμβος Σούδας, Χανιά, Κρήτη
tel./fax: (+30) 28210 89101, 28210 80374, 28210 80224
website: www.verekinthos.com
e-mail: info@verekinthos.com

Ντοκυμαντέρ για το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις