Σεμινάριο Εισαγωγής στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Σεμινάριο Εισαγωγής στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία με τον Πλάτωνα Ριβέλλη
Σεμινάριο Εισαγωγής στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία με τον Πλάτωνα Ριβέλλη
(Μουσείο Μπενάκη – Κολωνάκι, Κουμπάρη 1)
Οκτώβριος 2017 - Ιούνιος 2018
Πρόγραμμα Μαθημάτων
Τεχνικό Τμήμα (24 ώρες)
Adobe Photoshop Lightroom (16 ώρες)
4 Οκτωβρίου: Library Module 111 Οκτωβρίου: Library Module 2
18 Οκτωβρίου: Develop Module25 Οκτωβρίου: Slideshow and Printing Modules
Φωτογραφική λήψη (8 ώρες)
1 Νοεμβρίου: Μηχανές, Φακοί, Ταχύτητες, Διαφράγματα
8 Νοεμβρίου: Φωτομέτρηση, Εξαρτήματα, Φωτισμός, Χρώμα
Adobe Photoshop Lightroom – Επανάληψη (16 ώρες)
30 Μαίου: Library Module 16 Ιουνίου: Library Module 2
13 Ιουνίου: Develop Module20 Ιουνίου: Slideshow and Printing Modules
Καλλιτεχνικό Τμήμα (80 ώρες)
15 Νοεμβρίου: Τέχνη και Φωτογραφία22 Νοεμβρίου: Επάγγελμα, Διασκέδαση και Τέχνη
29 Νοεμβρίου: Πορτρέτο και Γυμνό06 Δεκεμβρίου: Αρχαιότητες, Κτίρια, Αντικείμενα
13 Δεκεμβρίου: Δρόμος και Φύση20 Δεκεμβρίου: Σπίτι και Καθημερινότητα
10 Ιανουαρίου: Φωτογραφία και Ζωγραφική17 Ιανουαρίου: Φωτογραφία και Στράτευση
24 Ιανουαρίου: Φωτογραφία και Αναμνήσεις31 Ιανουαρίου: Μόδα και Διαφήμιση
07 Φεβρουαρίου: Φωτοδημοσιογραφία14 Φεβρουαρίου: Έγχρωμη και Ασπρόμαυρη
28 Φεβρουαρίου: Θέμα/Φόρμα/Περιεχόμενο07 Μαρτίου: Φωτογραφική διαδικασία
14 Μαρτίου: Εκθέσεις και Βιβλία21 Μαρτίου: Δεκάλογος Ιδανικής Φωτογραφίας
28 Μαρτίου: Φωτογραφικά κριτήρια18 Απριλίου: Μανιφέστο Φωτογραφικού Κύκλου
25 Απριλίου: Φωτογραφική Κριτική/Portfolios02 Μαΐου: Επαναλήψεις και Ανακεφαλαιώσεις
Παρατηρήσεις
Στόχος
Το σεμινάριο αυτό ξεκίνησε το 1981 και συνεχίζει (με αρκετές παραλλαγές) μέχρι σήμερα. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε αγαπάει την τέχνη της φωτογραφίας ή τις τέχνες γενικότερα, ασχέτως ηλικίας ή ειδικών γνώσεων. Στοχεύει στη διαμόρφωση ενός καλλιεργημένου κοινού της φωτογραφίας και στην υποστήριξη της δημιουργικότητας όσων συμμετέχουν σε αυτό.
Διάρκεια - Ωράριο
Το σεμινάριο προσαρμόζεται στη διάρκεια ενός «σχολικού» έτους (από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου). Καλύπτει 104 ώρες από τις οποίες οι 24 αφορούν το τεχνικότμήμα (16 το Lightroom και 8 τη φωτογραφική λήψη) και οι 80 το καλλιτεχνικό τμήμα. Η παρακολούθηση δεν απαιτεί προηγούμενες γνώσεις, ούτε στηρίζεται στα προηγούμενα μαθήματα. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και μεμονωμένα μαθήματα του καλλιτεχνικού τμήματος.
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι) και η διάρκεια κάθε μαθήματος/συνάντησης είναι τετράωρη (17.15-21.15) με ένα ενδιάμεσο ημίωρο διάλειμμα (19.15-19.45).
Περιεχόμενο
  1. Κάθε μάθημα του καλλιτεχνικού τμήματος περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια:
    α) Ανάλυση θεωρητικών θεμάτων που αφορούν την τέχνη και τη φωτογραφία. 
    β) Προβολή του έργου διάσημων φωτογράφων. 
    γ) Προβολή μικρού βίντεο με σχόλια σημαντικών καλλιτεχνών. 
    δ) Ανάλυση μικρών κειμένων διαφόρων καλλιτεχνών.
  2. Κάθε μάθημα/συνάντηση έχει έναν τίτλο και ένα σχετικό περιεχόμενο. Εντούτοις, το μάθημα ακολουθεί τη ροή των συζητήσεων με συνέπεια (συχνά) να αποκλίνει από το αυστηρό πλαίσιο του τίτλου του.
  3. Φωτογραφίες από το έργο σημαντικών φωτογράφων προβάλλονται κυρίως με στόχο την ανάλυση του περιεχομένου της δουλειάς τους και τη σύγκρισή της με άλλες παρόμοιες. Παράλληλα προβάλλονται ή αναλύονται συνεντεύξεις διαφόρων ανθρώπων της τέχνης (συγγραφέων, ζωγράφων, σκηνοθετών, θεωρητικών και όχι μόνον φωτογράφων).
  4. Τέλος, θίγονται πολλά θέματα που έχουν σχέση με τη φωτογραφική και την καλλιτεχνική εργασία γενικότερα, όπως όσα ενδεικτικά αναφέρονται πιο κάτω:
    Concept ή θέμα - Αλήθεια στη ζωή, αλήθεια στην τέχνη - Αριθμός και αρχή και τέλος των λήψεων - Αφήγηση ή Περιγραφή - Βιογραφικά σημειώματα - Διαδικτυακή ευλογία και κατάρα - Δυσκολία και σοβαρότητα τής τέχνης - Δυστυχία και φωτογραφία - Εθνικές σχολές και ρεύματα - Ελιτισμός και λαϊκισμός - Ενιαία πρόταση - Επάγγελα ή (και) τέχνη - Επικοινωνία ή δημιουργία - Επιρροές και εμμονές στην τέχνη - Ερμηνεία ή προσέγγιση - Η γλώσσα, το ύφος και (ή) το στυλ του φωτογράφου - Η διατύπωση και ο σεβασμός καλλιτεχνικών κανόνων σύνθεσης - Η δυσκολία και η ευκολία της φωτογραφίας - Η επιτυχία του φωτογράφου - Η οργή και η άγνοια του θεατή - Η σημασία και η θέση της τεχνικής - Ιδιωτικός χώρος - Καλή τέχνη ή τέχνη - Καλλιτεχνική κριτική - Καλλιτεχνική φιλοδοξία και ματαιοδοξία - Κριτήρια και επιλογές στην ψηφιακή εποχή - Μηνύματα των φωτογραφιών - Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις ή το αντίθετο - Μνήμη και φωτογραφία - Μυστήριο και βάθος - Να νιώθει κανείς καλύτερος και καλύτερα - Νομιμότητα και όρια επεμβάσεων κατά την επεξεργασία - Ορολογία, τέχνη, όρια - Ομαδοποίηση φωτογραφιών, αξιολόγηση και portfolios - Ορισμός και όρια της καλλιτεχνικής φωτογραφίας - Παρελθόν και πρωτοπορία - Παρεμβάσεις και όρια - Παρεμπίπτοντα αγαθά τής τέχνης - Περιεχόμενο φωτογραφικών σπουδών (επαγγέλματος ή τέχνης) - Πληροφορίες ή ποίηση - Προβολή, βιβλία και εκθέσεις - Προσωπικές απόψεις - Στόχος και κοινό της φωτογραφικής δημιουργίας - Σμπάρο και τρυγόνια - Συναίσθημα, συγκίνηση, ένταση - Ταλέντο, ιδιοφυία για όλους - Τέχνη ή η κατάφαση της χαράς - Το προσωπικό μουσείο - Τεχνολογία και τέχνη, παραγωγή και ιεροτελεστία - Τίτλοι, αρίθμηση, διαστάσεις, υπογραφές - Τρόποι επιλογής του θέματος - Υλικότητα ή ίχνος - Υπέρβαση και αφαίρεση - Φαντασία και αισθήσεις - Φτώχεια τής φωτογραφίας - Φωτογραφικό και πραγματικό γεγονός - Φωτογραφικός εξοπλισμός - Χόμπυ και δημιουργία - Χρηματιστήριο της τέχνης - Χρώμα ή ασπρόμαυρο - Ψυχαγωγία ή τέχνη.
Πληροφορίες - Εγγραφές
Πηγή: www.rivellis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις