Josef Koudelka

magnumphotos josef-koudelka


«Το μέγιστο, αυτό είναι που πάντα με ενδιέφερε»

- Josef Koudelka

Ο Josef Koudelka, γεννημένος στη Μοραβία, έκανε τις πρώτες του φωτογραφίες όταν ήταν φοιτητής τη δεκαετία του 1950. Την ίδια περίοδο που ξεκίνησε την καριέρα του ως αεροναυπηγός το 1961, άρχισε επίσης να φωτογραφίζει Τσιγγάνους στην Τσεχοσλοβακία και θέατρο στην Πράγα. Γύρισε με πλήρη απασχόληση τη φωτογραφία το 1967.

Την επόμενη χρονιά, ο Koudelka φωτογράφισε τη σοβιετική εισβολή στην Πράγα, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες του με τα αρχικά PP (Prague Photographer) φοβούμενος αντίποινα σε αυτόν και την οικογένειά του. Το 1969, του απονεμήθηκε ανώνυμα το Χρυσό Μετάλλιο Robert Capa του Overseas Press Club για αυτές τις φωτογραφίες.

Ο Koudelka έφυγε από την Τσεχοσλοβακία για πολιτικό άσυλο το 1970 και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο Magnum Photos. Το 1975 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο Τσιγγάνοι και το 1988, Εξόριστοι . Από το 1986, έχει εργαστεί με μια πανοραμική κάμερα και δημοσίευσε μια συλλογή από αυτές τις φωτογραφίες στο βιβλίο του Χάος το 1999. Ο Koudelka έχει εκδώσει περισσότερα από δώδεκα βιβλία με τη δουλειά του, συμπεριλαμβανομένου του  Invasion Prague 68 (2008) και, πιο πρόσφατα,  La Fabrique d'Exils (2017).

Έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία όπως το Prix Nadar (1978), ένα Grand Prix National de la Photographie (1989), ένα Grand Prix Cartier-Bresson (1991) και το Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Hasselblad (1992).

Σημαντικές εκθέσεις του έργου του έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης. Η γκαλερί Hayward, Λονδίνο. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Stedelijk, Άμστερνταμ. το Ινστιτούτο του Σικάγο· Μουσείο J. Paul Getty, Λος Άντζελες. το Palais de Tokyo, Παρίσι. και το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις