Νέες κυκλοφορίες από τις εκδώσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Φωτογραφία: Ελένη Ιωάννου



 

Νέες εκδόσεις & εκδηλώσεις που θα σας ταξιδέψουν!

Το δέντρο με τις φωλιές
Μυθιστόρημα
Ελένη Πριοβόλου
 
Σελίδες     208
ISBN        
978-960-03-6994-6
Τιμή         €15

Η Μαρία εγκαταλείπει το πατρικό της σπίτι και εγκαθίσταται στο κτήμα που της κληροδότησε ο πατέρας της καταμεσής του κάμπου. Δημιουργεί εκεί ένα φυτώριο με λουλούδια. Έχει για συντροφιά της τα ενδημικά πουλιά, που έχουν στήσει την αποικία τους πάνω σ’ έναν χιλιόχρονο πλάτανο, αλλά και τα αποδημητικά, που γυρνούν κοντά της κάθε χρόνο. Τους αργούς ρυθμούς της μοναχικής ζωής της έρχονται να διαταράξουν «Εκείνοι» – οι μετανάστες που εργάζονται στις καλλιέργειες των αδελφών της σε συνθήκες δουλείας. Ο φόβος για τον ξένο, τον αλλογενή, την κρατάει σε απόσταση ασφαλείας. Μέχρι που ένας από «Εκείνους» διαβαίνει το νοητό σύνορο. Είναι ο Νιζάμ ο Ροχίνγκια. Ισορροπεί στους ώμους του ένα ραβδί, απ’ όπου κρέμονται φωλιές για τα πουλιά του δέντρου. Ο χειμώνας πλησιάζει δριμύς, και ο Νιζάμ νοιάζεται για τα πουλιά όσο και η Μαρία. Μέσα από την αγάπη και τη γνώση τους για τα πετούμενα του ουρανού, θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν βαθιά, γκρεμίζοντας όλα τα σύνορα που τους χωρίζουν.

 

Ένα βιβλίο για τους ενδημικούς και αποδημητικούς ανθρώπους, που σαν τα πουλιά ψάχνουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο, πάντα απάτριδες και πάντα κυνηγημένοι.

Δείτε το
Κιθαιρώνας
Μυθιστόρημα
Νίκος Α. Μάντης
 
Σελίδες     464
ISBN        978-960-03-7071-3
Τιμή          € 20

Οι γυναίκες των Θηβών εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη, χτυπημένες από μια καινούργια ασθένεια που ονομάζεται «μαιναδισμός». Η φήμη θέλει έναν νέο θεό, το Διόνυσο, να βρίσκεται στη Θήβα, και κανείς δεν είναι ασφαλής. Πάνω απ’ όλους ανησυχεί ο βασιλιάς Πενθέας, ξάδελφος του Διόνυσου και υπέρμαχος του νόμου και της τάξης.
Όταν η Ιόλη, μια νεαρή πρώην δούλη παντρεμένη με το στρατιώτη Μένιππο, αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, αρχίζει να φοβάται το θηρίο που ελλοχεύει μέσα της. Αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αφήσει πίσω το σπίτι και την πόλη της, για χάρη μιας ξέφρενης πορείας στα δάση του Κιθαιρώνα. Η επιλογή της θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της, μαζί με όλο τον κόσμο που την περιβάλλει.

Μια επαναπροσέγγιση του μύθου των Βακχών, όπου η μυθολογία, ο θρύλος και η Ιστορία συναντούν τη λογοτεχνία του φανταστικού, τον ακραίο ερωτισμό και τον σωματικό τρόμο. Ένα ψυχαναλυτικό παραμύθι, όπου ο φεμινισμός μπερδεύεται με τις αρχέγονες λατρείες, μέσα απ’ τα μάτια γυναικών που γίνονται ταυτόχρονα ηρωίδες, θεές και τέρατα. Ένα ταξίδι στα βάθη του παρελθόντος και του εαυτού μας.

Δείτε το
Τρία δεκαοκτώ
Διηγήματα
Θράσος Καμινάκης
 
Σελίδες     320
ISBN        
978-960-03-7070-6

Τιμή          €16
 

Από τη μια άκρη της γης στην άλλη, ήρωες δεμένοι μεταξύ τους με τα δεσμά μιας δύσκολης ενηλικίωσης. Μοιάζουν όλοι τους μέλη μιας τεράστιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Ζουν σε σπίτια ή σε ιδρύματα που απειλούνται από τα ίδια τους τα δομικά υλικά. Ριγμένοι στον κόσμο, βυθομετρούν τον εαυτό τους μπροστά σε κρίσιμες προσωπικές αποφάσεις ή κοινωνικές αλλαγές. Κυνηγώντας τα όνειρά τους, γκρεμίζουν τις αυταπάτες τους από ένα αναφομοίωτο παρελθόν, το παρόν τους γίνεται χωνευτήρι για τα ανοιχτά τους θέματα και βάφει το μέλλον τους με τα χρώματα της ανησυχίας. Μόνο μια θυσία ή ένα θαύμα μπορούν να ξεκλειδώσουν τις φυλακές, που μέσα τους παγιδεύονται οι ίδιοι ή παγιδεύουν άλλους. Συνήθως –στιγμές πριν να χαθούν όλα– μια κίνηση θάρρους, αγάπης ή εξιλέωσης οδηγεί στην επόμενη ιστορία ζωής, που συνδέεται μυστικά (318) με την προηγούμενη με ίση αγωνία. Η πίστη κερδίζεται με πολλές απώλειες και με μια πράξη που υπερβαίνει τον ανθρώπινο εγωισμό.

Δείτε το
Ας φύγουμε λοιπόν
Νουβέλα
Αλέξανδρος Διαμαντής

Σελίδες    128
ISBN        
978-960-03-7067-6

Τιμή          €14
 

Μια μέρα και μια νύχτα, τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο Θεοδόσης και ο Νίκος βρίσκονται στο πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση: έχουν μόλις κλείσει τα δεκαοκτώ, είναι φοιτητές και συγκατοικούν σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι και οι δύο ερωτευμένοι με τη Δέσποινα, μια συνομήλική τους και ήδη πολύ δυναμική γυναίκα. Αυτή φαίνεται να ανταποδίδει και των δύο τα αισθήματα, συντηρώντας μια πυρετώδη κατάσταση αλληλεξάρτησης. Μέχρι το χάραμα της επόμενης μέρας το όλο ζήτημα πρόκειται να έχει κριθεί.
Οι τρεις τους, όπως και τα πρόσωπα που τους περιβάλλουν, ζουν μια καθημερινότητα γρήγορη αλλά και πνιγηρή. Επιδίδονται σε καταχρήσεις, συνάπτουν εφήμερες σχέσεις και ξοδεύονται σε διασκεδάσεις, ενώ ονειρεύονται το μέλλον. Αναζητούν την ομορφιά, ένα νέο ιδανικό, κάτι να πιστέψουν και να έχουν σαν οδηγό για τη ζωή τους που τώρα ξεκινάει.
 

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε ως νουβέλα, ή μάλλον ως «ανταπόκριση» ενηλικίωσης, αλλά καταλήγει να θυμίζει ελεγεία μιας γενιάς που μεγάλωσε ρομαντικά και προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα μέσα από σκληρές εκπλήξεις, διατηρώντας άσβεστο το πάθος της για τη ζωή και αμείωτη την αγάπη της για τον άνθρωπο.

Δείτε το
Δρακοδόντι
Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Εικονογράφος: Νίκος Μπράτος
 
Σελίδες    80
ISBN       
978-960-03-7083-6
Τιμή         €15
 

Οι μύθοι των λαών δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι λαïκές κοσμογονίες. Αυτοί οι μύθοι σμιλεύονται από τον χρόνο, συσσωματώνονται με άλλους και κάποιες φορές συντίθενται χαοτικά και αυτοοργανώνονται με τη μορφή έπους. Το έπος είναι το ανώτερο λογοτεχνικό είδος και η μόνη μορφή ποίησης που η ανθρώπινη ύπαρξη δικαιώνεται, που το ευτυχισμένο τέλος δεν είναι γελοιότητα.

Στην Κρήτη, τριάντα χρόνια και πίσω, πριν από την καθολική επιβολή του άρρυθμου τηλεοπτικού λόγου, η επική τραγουδαφήγηση ήταν μέρος της καθημερινότητας, στα χείλη αγράμματων αλλά πολύ μορφωμένων ανθρώπων. Τον Ερωτόκριτο τον μαθαίναμε από την προφορική παράδοση. Μάλιστα, έχω τη σκληρή τύχη να ανήκω στην τελευταία γενιά ‒στην Ελλάδα και την Ευρώπη‒ που έμαθε ένα έπος με το αυτί. Τα ιστορικά γεγονότα και τα ηρωικά κατορθώματα τα αποστηθίζαμε με τη μορφή επικών τραγουδαφηγήσεων. Και τα κωμικοτραγικά συμβάντα, επίσης. Αυτή η υπέροχη τέχνη γαλούχησε γενιές και γενιές, από την ομηρική αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα.

Το Δρακοδόντι μού δόθηκε, δεν το σκέφτηκα. Το έζησα αλλόκοτα, μεταφυσικά, όπως ακριβώς αναπαρίσταται στο βιβλίο, ένα φθινόπωρο, ασκητεύοντας στην κρητική ενδοχώρα. Είναι ένα επικό, μεταφυσικό τραγουδαφήγημα, ένα αποκαλυπτικό παραμύθι, που αρχίζει με τον ήρωα να υπόσχεται στην αγαπημένη του ότι θα της φέρει του Δράκοντα το δόντι. Οι περιπέτειές του, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στην τάξη και στο χάος, τον οδηγούν στην ανακάλυψη των μεγάλων αιώνιων μυστικών της ζωής.

Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            ΧΑΪΝΗΣ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Δείτε το
Δώδεκα αρχαίες επιστολές
Αντρέας Πίττας

 
Σελίδες     120
ISBN        
978-960-03-7076-8 
Τιμή          €14
 
Ποίηση ιδιόμορφη, αρχαιογνωστική. Ένα ταξίδι στον μύθο και στον χρόνο με πολλούς προορισμούς. Από τα ελληνικά νησιά έως  τη Βαβυλώνα. Αρχαιόμυθα με σύγχρονες αναγωγές και προσεγγίσεις. Ποιητικές περιηγήσεις συντροφιά με τον αρχαιολόγο ή τον γραμματολόγο. Πεζά τραγούδια, ποιητικές αφηγήσεις με έντονο λυρισμό, σ’ ένα συναπάντημα με τους θεούς των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων, με τους θεούς και τους ήρωες του δωδεκάθεου.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΗΣ
Δείτε το
Το παραμύθι της μάγισσας Βαλμπούργκα
Αμαλία Πέτροβα
Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
 
Σελίδες     56
ISBN        
978-960-03-7005-8 
Τιμή          €14

Η Βαλμπούργκα είναι μια μάγισσα χωρίς παραμύθι. Γι' αυτό και οι κάτοικοι της Χώρας των Παραμυθιών την περιφρονούν και της φέρονται άσχημα. Μέχρι που η Βαλμπούργκα αποφασίζει να τους εκδικηθεί... 

Μέσα σε μια νύχτα όλα τα παραμύθια του κόσμου εξαφανίζονται! Πώς έγινε αυτό; Και γιατί η Κοκκινοσκουφίτσα παίζει ποδόσφαιρο με τον Κακό Λύκο; Γιατί η Χελώνα αρνείται να τρέξει με τον Λαγό; Γιατί βγάζει τις μπότες του ο Παπουτσωμένος Γάτος; Τα ξωτικά του Δάσους επεμβαίνουν για να λύσουν το μυστήριο και να βοηθήσουν. Πώς όμως θα τα καταφέρουν; 

Και πώς γίνεται να ζήσει ευτυχισμένα στη Χώρα των Παραμυθιών μια μάγισσα χωρίς παραμύθι;

Δείτε το
Πέντε ελέφαντες στη ζούγκλα
Τασούλα Τσιλιμένη
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
 
Σελίδες     32
ISBN        
978-960-03-7002-7
Τιμή          €14
 

Όχι ένας, αλλά πέντε ελέφαντες ζουν σε αυτή τη ζούγκλα. Μαζί τους κι εγώ. Οπότε καταλαβαίνετε τι συμβαίνει κάθε μέρα που συναντιόμαστε. Και δεν φτάνει αυτό αλλά όλοι μαζί, ο Ελισαίος, η Μάρθα, ο Κοκτό, ο Ρόη κι ο Ορφέας φέρνουμε και τους φίλους μας μαζί! Πιθηκάκια, αρκούδες, καφέ και άσπρες, ποντίκια, σκαντζόχοιροι και άλλα ζώα, όλοι μια παρέα, κάνουμε ποδήλατο, πίνουμε χυμό και κάνουμε το… χαμό. Μα λίγο πριν νυχτώσει, κάθε κατεργάρης στη θέση του.

Μια ιστορία για τη «ζούγκλα» στο παιδικό δωμάτιο και την τακτοποίησή του.

Δείτε το
Κάθε μέρα φίλοι
Μόνικα Λεβέντη
Σημειωματάριο - Ημερολόγιο 2023
 
Σελίδες     384
ISBN        
978-960-03-6651-8
Τιμή          €10
 

Δεν υπάρχει ανθρώπινος δεσμός που να έχει υμνηθεί περισσότερο από τη φιλία. Ίσως είναι ο μοναδικός στον οποίο κανείς δεν μπορεί να βάλει αρνητικό πρόσημο. Ο φίλος, για κάθε άνθρωπο, είναι ο κρίκος που μας ενώνει με το σύνολο. Σύντροφος στην περιπέτεια, σύμμαχος στις αντιξοότητες και σύμβουλος στη δυσκολία. Είναι πηγή έμπνευσης, τροφοδότης χαράς, αντλία στεναχώριας. Ξέρει να διπλασιάζει το γέλιο και να κόβει στη μέση το δάκρυ· να απλώνει το χρόνο χωρίς να τον χαραμίζει, και να βαθαίνει ταυτόχρονα το νόημα της ύπαρξής μας.

Οι φιλικές σχέσεις ανέκαθεν απασχόλησαν και απασχολούν όλους μας, γιατί δεν νοείται ζωή χωρίς αυτές. Από τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον Κικέρωνα μέχρι τον Βαν Γκογκ, την Μπίλι Χόλιντεϊ ή τον Αλμπέρ Καμύ, από γνωστούς στοχαστές και καλλιτέχνες μέχρι άγνωστους φιλοσόφους της καθημερινής ζωής, γράφτηκαν ή ειπώθηκαν για τη φιλία μεγάλες ρήσεις, που συγκεντρώνονται σε αυτό το ημερολόγιο για να μας θυμίζουν πάντα τις αξίες της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας ελπίδας.

Δείτε το
Κάθε μέρα χαρά και ευτυχία
Μόνικα Λεβέντη
Σημειωματάριο - Ημερολόγιο 2023

 
Σελίδες     384
ISBN        
978-960-03-6650-1
Τιμή          €10
 

Τι είναι η ευτυχία; Δικαίωμα ή χρέος;

Μήπως είναι η εναρμόνιση με τον εαυτό μας; 

Η ικανότητα να ζούμε την κάθε μας στιγμή; 

Η ωριμότητα να ανακαλύπτουμε τη χαρά μέσα στη δυστυχία; 

Ποια η σχέση της με την προσφορά ή τη δημιουργία;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απασχόλησαν κατά καιρούς όλα τα μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας, από τους αρχαίους χρόνους έως την εποχή μας.

Από τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη και τον Σοφοκλή έως τον Άντον Τσέχωφ, τον Αλμπέρ Καμύ και τον Μαχάτμα Γκάντι, η ευτυχία ήταν πάντα μια γοητευτική αφορμή για την πιο μυστηριώδη αναζήτηση, στην τέχνη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία ή την πολιτική.

Ό,τι μεγάλο και σπουδαίο ανακάλυψε η ανθρώπινη σκέψη σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της θα το βρείτε σε αυτό το ημερολόγιο, που διαβάζεται σαν οδηγός και σύμβουλος για μια καλύτερη ζωή.

Δείτε το
Κάθε μέρα ο έρωτας
Μαρία Θεοδώρου
Σημειωματάριο - Ημερολόγιο 2023

 
 
Σελίδες     384
ISBN        
978-960-03-5971-8
Τιμή          €10
 

Ο έρωτας αποτελεί την αιτία όχι μόνον της δημιουργίας αλλά και της ίδιας της ζωής. Είναι η αναζήτηση ενός πανάρχαιου απωθημένου, που όταν εκπληρώνεται αποθεώνει την ύπαρξη, ενώ όταν εκλείπει λογαριάζεται ως απώλεια. Όπως αναφέρεται στο μότο αυτού του μοναδικού ημερολογίου, «είναι το ισχυρότερον των αισθημάτων, πάθος ακατανίκητον, ένστικτον ανεκφράστου επιθυμίας επιφέρον την προσέγγισιν και σαρκικήν ένωσιν, επί σκοπώ απολαύσεως ηδονής και αναπαραγωγής».

Δεν υπάρχει καλλιτέχνης, φιλόσοφος ή στοχαστής που να μην εμπνεύστηκε από τον έρωτα, αν όχι στο σύνολο του έργου του, τουλάχιστον σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές του. Σε κάθε γραπτό μνημείο μπορούμε να ανακαλύψουμε ψήγματα σοφίας, άλλοτε σκωπτικά και άλλοτε κυνικά, από τις ρήσεις του Σοφοκλή και του Πλάτωνα έως τις αποφάνσεις και τους αφορισμούς του Όσκαρ Ουάιλντ ή του Νόρμαν Μαίηλερ.

Αυτές οι φράσεις συγκεντρώνονται στο Κάθε μέρα ο έρωτας, ώστε να θυμίζουν κάθε πρωί την οικουμενική διάσταση του πιο παράφορου συναισθήματος και να επιτρέπουν κάθε νύχτα στη φλόγα του να σιγοκαίει.

Ένα χρήσιμο απόκτημα, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως σημειωματάριο ή ατζέντα, με μια λευκή σελίδα και ένα ερωτικό απόφθεγμα για κάθε μέρα του χρόνου.

Δείτε το
Κάθε μέρα μια θετική σκέψη
Δρ. Γουίντυ Ντράιντεν
Ημερολόγιο 2023

 
Σελίδες     384
ISBN        
978-960-03-5972-5
Τιμή          €10
 

Στόχος του παρόντος ημερολογίου είναι να σας εμπνεύσει, να σας διασκεδάσει, να σας δώσει υλικό για περισυλλογή, να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον εαυτό σας, για να ζείτε την κάθε ημέρα του χρόνου στο έπακρο.
O Γουίντυ Nτράιντεν, που έχει γράψει τα κείμενα, ψυχοθεραπευτής, καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, έχει βοηθήσει πολλά άτομα να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους μας, όπως είναι η ζήλια, ο θυμός, οι ενοχές και η ντροπή. Σκοπός του είναι να κατανοήσουν όλοι ότι η συναισθηματική ευεξία είναι εξίσου απαραίτητη με τη σωματική, αν θέλουμε να λεγόμαστε «υγιή» άτομα. H ουσία της φιλοσοφίας του έγκειται στο ότι, υιοθετώντας κάθε μέρα και μια νέα θετική σκέψη, εφαρμόζοντάς την και παρατηρώντας πώς αυτή επηρεάζει τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις παράλογες πεποιθήσεις μας και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία. Ένα ημερολόγιο-έκπληξη για κάθε χρόνο και για κάθε ημέρα του!

Δείτε το
Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ
Δήμητρα Διδαγγέλου
Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

 
Σελίδες     384
ISBN        
978-960-03-6932-8
Τιμή          €10
 

Το ημερολόγιο που κρατάς στα χέρια σου δημιουργήθηκε για να εντάξεις την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητά σου, να αντλήσεις ικανοποίηση από όσα έχεις και είσαι, να αποκτήσεις ένα φίλτρο μέσα από το οποίο θα δίνεις νέο νόημα στις εμπειρίες σου. Ακόμα και σε περιόδους κρίσης, η ευγνωμοσύνη μπορεί να φανεί πολύτιμη, να γίνει ένα θετικό πρίσμα, μια στάση ζωής.

Ως άνθρωποι που επιθυμούμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε κάτι, έστω και πολύ μικρό, ώστε να νιώθουμε καλά, ανοίγοντας μέσα μας ένα παράθυρο για να μπει το φως – κάθε μία μέρα του χρόνου.
Γιατί το πώς περνούμε την κάθε μέρα μας είναι το πώς περνούμε τη ζωή μας όλη.

Δείτε το




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις