Παράλληλες δράσεις στα πλαίσια της εικαστικής έκθεσης “Τέχνη Λήθης Αντίδοτο” για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμά τη μνήμη των 149 θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, στα πλαίσια του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων και της Εικαστικής Έκθεσης 60 εικαστικών στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού Τέχνη-λήθης Αντίδοτο.


Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ή αλλιώς Σφαγή του Χορτιάτη αναφέρεται στη μαζική δολοφονία 149 Ελλήνων της μαρτυρικής  κωμόπολης του Χορτιάτη (στην πλειοψηφία γυναικόπαιδα) στις 2 Σεπτέμβρη του 1944, από Ναζί και Ταγματασφαλίτες, ως αντίποινα για το χτύπημα του ΕΛ.ΑΣ. σε ένα γερμανικό αυτοκίνητο. 

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η Κ.Ο.Θ. ανέθεσαν στον πολυβραβευμένο Βρετανό συνθέτη David Bruce τη δημιουργία ενός νέου έργου, αφιερωμένου στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και μαρτυρικά από τη ζωή εκείνη την αποφράδα ημέρα. Το συμφωνικό έργο θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για τα θύματα του Χορτιάτη αλλά και για τα θύματα όλων των Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων και θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης και να κάνει γνωστό σε όλους τις θηριωδίες των Γερμανών και των Ελλήνων φίλων των Ναζί, (συνένοχοί του στα ολοκαυτώματα).

Η συναυλία που αποτελεί την κορυφαία τιμητική εκδήλωση για τα 80χρονα του Ολοκαυτώματος, ολοκληρώνεται με την ‘Όγδοη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, η οποία γράφτηκε τη χρονιά του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη περιγράφει τη φρίκη του πολέμου εκφράζοντας τον πόνο και τα μαρτύρια των θυμάτων του.

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024
ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

Σοπράνο: Χρύσα Μαλιαμάνη
Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall

Χορωδία: Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου
Διδασκαλία: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κ.Ο.Θ. Σίμο Παπάνα, στη Δημοτική αρχή και προσωπικά στους Κ.Κ.Καιτεζίδη και Μιχάλη Γεράνη που συνέλαβαν ώστε να πραγματοποιηθεί το σπουδαίο συμφωνικό έργο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παράλληλες δράσεις στα πλαίσια της εικαστικής έκθεσης “Τέχνη Λήθης Αντίδοτο” για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη