Pepero Day: Η πιο γλυκιά ημέρα του Νοεμβρίου στην Κορέα

 

Pepero Day: Η πιο γλυκιά ημέρα του Νοεμβρίου

Κοιτάξτε αυτήν την εικόνα.

Τι κοινό θα μπορούσαν να μοιράζονται αυτά τα λεπτά μπαστουνάκια μπισκότου με τον Νοέμβριο;

Δύσκολο να σας περάσει με την πρώτη προσπάθεια από το μυαλό, όμως ο Νοέμβριος είναι ο 11ος μήνας του χρόνου και ο αριθμός ένα ‘’1’’ θυμίζει πολύ το σχήμα αυτών των απολαυστικών γλυκών εδεσμάτων.

Και φυσικά, τι είναι καλύτερο από ένα ‘’1’’; Τέσσερα, στοιβαγμένα σε σειρά!

11/11

Έντεκα Νοεμβρίου. Η ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η ‘’빼빼로 데이’’ (Pepero Day, Ημέρα Pepero).

Στην Κορέα, η 11η Νοεμβρίου είναι γνωστή ως Ημέρα Pepero και πρόκειται για μία γιορτή που πολύ θυμίζει αυτή του Αγίου Βαλεντίνου και αποτελεί μία ευκαιρία τόσο για φίλους όσο και για ζευγάρια, να δείξουν την αμοιβαία αγάπη τους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το είδος του δώρου είναι περιορισμένο σε ένα και μόνο προϊόν, αυτά τα τραγανά γλυκά μπαστουνάκια. Έτσι, οι άνθρωποι -και κυρίως οι νέοι και τα παιδιά- ανταλλάσσουν πακέτα με Pepero ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης ο ένας για τον άλλον.

Η Ημέρα Pepero αναγνωρίστηκε ‘’επίσημα’’ ως εορτή το 1997, ενώ η ακριβής της προέλευση δεν είναι γνωστή.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η συνήθεια ανταλλαγής αυτών των εδεσμάτων ξεκίνησε το 1983, όταν αρκετές μαθήτριες στην Κορέα έδιναν η μία στην άλλη ως δώρο Pepero, ελπίζοντας πως θα γίνουν ψηλές και λεπτές όπως ακριβώς και αυτό το γλυκό σνακ. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, τίποτε δεν είναι σίγουρο, επομένως το όλο γεγονός μπορεί απλώς να συνδέεται με την ίδια την ημερομηνία και τα πολλά ‘’1’’ στη σειρά που θυμίζουν τα Pepero μέσα στο πακέτο τους.

Ωστόσο, η Ημέρα Pepero δεν γιορτάζεται μόνο στην Κορέα. Στην Ιαπωνία, η 11η Νοεμβρίου είναι γνωστή ως Ημέρα Pocky και στην Κίνα, είναι γνωστή ως Ημερα των Singles, αν και το ποια ακριβώς ξεκίνησε τον όλο εορτασμό είναι ένα ερώτημα αναπάντητο. Ακόμα, πολλές άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει να συμμετέχουν στον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας, η κάθε μία με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.

Βέβαια, όπως κάθε γιορτή, έτσι κι αυτή έχει και τον εμπορικό της χαρακτήρα. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι παραγωγοί των Pepero πραγματοποιούν το 30-50% των ετήσιων πωλήσεών τους κατά την εβδομάδα πριν έως και την ημέρα της συγκεκριμένης γιορτής, ενώ και πολλά εμπορικά καταστήματα την αναμένουν ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Lotte, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα Pepero, για να καταφέρει κανείς να γίνει ψηλός και αδύνατος, πρέπει να φάει 11 πακέτα Pepero ακριβώς σε 11 δευτερόλεπτα στις 11:11 π.μ. και στις 23:11 της 11ης Νοεμβρίου!

Ίσως αξίζει μία προσπάθεια, έτσι; ^^

Παρόλαυτά, η Ημέρα Pepero εξακολουθεί να αποτελεί μια ημέρα γεμάτη χαμόγελα και γλυκές γεύσεις. Οι νέοι ανταλλάσσουν κουτιά με Pepero και μέσω αυτής της φθηνής αλλά νόστιμης λιχουδιάς, δείχνουν την αγάπη τους προς τους φίλους, οικογένεια, αλλά και ζευγάρι τους.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις Pepero και είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο στην Κορέα. Ξεκινώντας από τις απλές: Σοκολάτα, Φράουλα, Αμύγδαλο, μπορεί κανείς να φτάσει σε: Τιραμισού, Φιστίκι, Πεπόνι, Γιαούρτι, ακόμα και… τυρί! 

Τα σπιτικά Pepero είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσει κανείς μόνος του ένα ξεχωριστό δώρο για τον εορτασμό της Ημέρας Pepero. Είτε πρόκειται για τη βρώσιμη σπιτική εκδοχή τους (την οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου), είναι για μια πιο πρωτότυπη όπως μερικά χαρτονομίσματα τυλιγμένα ώστε να σχηματίσουν μπαστουνάκια.

Στην Κορέα βέβαια, από το 1964, κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, είχε καθιερωθεί να γιορτάζεται η Ημέρα του Αγρότη και αυτό διότι η 11η Νοεμβρίου θυμίζει τους κινέζικους χαρακτήρες που συμβολίζουν το έδαφος. 

Καθώς όμως η Ημέρα Pepero αποκτούσε όλο και περισσότερη αγάπη από τον κόσμο αλλά και εμπορικότητα, η Ημέρα του Αγρότη έχει πλέον ξεχαστεί αν και γίνονται μερικές προσπάθειες αναβίωσής της. 

Πολλοί είναι άλλωστε εκείνοι που βλέπουν τη γιορτή αυτή ως καθαρά εμπορική αλλά και εκείνοι που παραπονιούνται ότι τους προκαλεί άγχος και θλίψη επειδή δεν έχουν κάποιο ζευγάρι για να γιορτάσουν. 

Γι’ αυτό και το 2006 στράφηκαν σε μία γιορτή με το όνομα «Ημέρα Garraetteok». Τότε, το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Κορέας αποφάσισε να ορίσει την 11η Νοεμβρίου ως «Ημέρα Garraetteok» με σκοπό τον εορτασμό της Ημέρας του Αγρότη και την προώθηση της κατανάλωσης ρυζιού. 

Έτσι, αυτή η γιορτή προάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και χρησιμεύει επίσης και ως μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να  δείξουν την ευγνωμοσύνη τους για τους παραγωγούς (αγρότες, ψαράδες κ.α.) αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Παρόλαυτά, ο εορτασμός της Ημέρας Pepero εξακολουθεί να υπερέχει..

Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας τα δικά μας μπαστουνάκια Pepero.

Για 25 μπαστουνάκια:

Διάρκεια:

30-45 λεπτά

Υλικά:

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. ζάχαρη

1/4 κ.γ. αλάτι

3 κ.σ. γάλα

3 κ.σ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους

340gr κουβερτούρα (λευκή, γάλακτος ή μαύρη, λιωμένη)

Γραναρίσματα της αρεσκείας σας (καρύδα, τρούφα, αμύγδαλα κομμένα, κ.α.)

Εκτέλεση:

Σε ένα μούλτι αναμείξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα και το κρύο βούτυρο. 

Χτυπήστε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ζύμη. 

Πλάστε τη σε μπάλα, Τυλίξτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 10 λεπτά.

Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 3 χιλιοστών και τοποθετήστε τη ξανά στο ψυγείο ώστε να σφίξει, για περίπου 5-10 λεπτά.

Κόψτε τις άκρες της ζύμης για να δημιουργήσετε ένα ομοιόμορφο ορθογώνιο. Έπειτα κόψτε σε ίσες λωρίδες ώστε να σχηματιστούν τα μπαστουνάκια. 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και ψήστε τα μπισκότα για 7 λεπτά, ύστερα γυρίστε τα ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για άλλα 5-7 λεπτά. Θα πρέπει να έχουν χρυσοκαφέ χρώμα. 

Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Λιώστε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. 

Ανακατέψτε τη με όποια χρώματα/γεύσεις επιθυμείτε.

Βουτήξτε τα μπισκότα στη λιωμένη σοκολάτα αφήνοντας 2-3 εκατοστά από το μπισκότο ‘’στεγνό’’. 

Προσθέστε τα γραναρίσματα της αρεσκείας σας πριν κρυώσει η σοκολάτα.

Βάλτε το στο ψυγείο για να δέσει καλά η σοκολάτα και έπειτα απολαύστε!

(συνταγή: teekeatz) (πηγή: Boksepyeonsal

Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις