Μεγάλοι σκηνοθέτες

 

 

Οι εκδόσεις Το Μέλλον με αφορμή την συλλεκτική κινηματογραφική έκδοση "12 σκηνοθέτες" που αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην σειρά «Με το βλέμμα της κριτικής» (www.criticseye.gr), προτείνουν ακόμη πέντε συλλεκτικές εκδόσεις που αφορούν κορυφαίους σκηνοθέτες του κινηματογραφικού σύμπαντος: τον Έλληνα του κόσμου, Μιχάλη Κακογιάννη, τον άρχοντα του Σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον σκηνοθέτη από το μέλλον, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, τον ποιητή της έβδομης τέχνης, Αντρέι Ταρκόφσκι και τον επαγγελματία της κάμερας Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Συλλεκτικές Κινηματογραφικές Εκδόσεις

ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

 

Οι εκδόσεις Το Μέλλον με αφορμή την συλλεκτική κινηματογραφική έκδοση "12 σκηνοθέτες" που αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην σειρά «Με το βλέμμα της κριτικής» (www.criticseye.gr), προτείνουν ακόμη πέντε συλλεκτικές εκδόσεις που αφορούν κορυφαίους σκηνοθέτες του κινηματογραφικού σύμπαντος: τον Έλληνα του κόσμου, Μιχάλη Κακογιάννη, τον άρχοντα του Σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον σκηνοθέτη από το μέλλον, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, τον ποιητή της έβδομης τέχνης, Αντρέι Ταρκόφσκι και τον επαγγελματία της κάμερας Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Συλλεκτικές Κινηματογραφικές Εκδόσεις

ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

 

Νέστορας Πουλάκος & Βίβιαν Χαλκίδη
12 σκηνοθέτες

Συνεντεύξεις 12 σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου συνθέτουν την παρούσα ειδική συλλεκτική κινηματογραφική έκδοση 12 σκηνοθέτες από τις εκδόσεις Το μέλλον.
 
Σχολιασμένες από τον Νέστορα Πουλάκο που τις υπογράφει οι συνεντεύξεις συνοδεύονται από πρωτότυπους πίνακες της εικαστικού Βίβιαν Χαλκίδη, εμπνευσμένους από το κινηματογραφικό έργο και στίγμα του εκάστοτε σκηνοθέτη. Μέσα από τις λέξεις των ίδιων και τον ζωγραφικό καμβά «ζωντανεύουν» 12 κινηματογραφικά και ανθρώπινα πορτρέτα τα οποία αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από την κάμερα.
 
Συνεντεύξεις και πορτρέτα των σκηνοθετών: Φράνσις Φορντ Κόπολα, Τόνι Γκατλίφ, Γιάννης Σμαραγδής, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Χρήστος Δήμας, Βέρνερ Χέρτζογκ, Φατίχ Ακίν, Πατρίς Λεκόντ, Νίκος Κούνδουρος.
 
Σελ.: 80 | Τιμή: 15.90 ευρώ
ISBN: 
978-618-85989-2-8
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Συλλογικό
Μιχάλης Κακογιάννης: Ο Έλληνας του κόσμου

Δεκαπέντε ταινίες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των καλλιτεχνικών ανησυχιών του Μιχάλη Κακογιάννη και οι οποίες ταξίδεψαν το ελληνικό σινεμά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, από τις Κάννες μέχρι τα Όσκαρ. Με πρωταγωνιστές αξέχαστους ηθοποιούς, από τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Φούντα και την Ειρήνη Παππά, μέχρι τον Άντονι Κουίν, τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και την Κάθριν Χέπμπορν. Η πόλη και η χώρα είναι τα σημεία εκκίνησης για τον Μιχάλη Κακογιάννη και αποτελούν την αφετηρία για να γίνει πολίτης του κόσμου με βαθιά γνώση της ρίζας του και βαθιά αγάπη στις πατρίδες του, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Ελληνοκύπριος δημιουργός, έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου του 2011, αφήνοντας πίσω του ένα μοναδικό έργο. Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 10 χρόνων από τον θάνατό του, επιχειρούμε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις δεκαπέντε μεγάλου μήκους ταινίες, που τόσο απλόχερα μας χάρισε. Από το «Κυριακάτικο ξύπνημα» του 1954, μέχρι τον «Βυσσινόκηπο» του 1999.
 
Γράφουν οι: Γιώργος Ρούσσος, Νέστορας Πουλάκος, Τάσος Ρέτζιος, Πάρις Μνηματίδης, Ιωάννα Χουλιαρά, Φίλιππος Χατζίκος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βασίλης Καγιογλίδης, Νίκος Τσαγκαράκης, Γιάγκος Αντίοχος, Σταύρος Γανωτής.
 
Σελ.: 76 | Τιμή: 10.60 ευρώ
ISBN: 
978-618-84695-7-0
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Νιλ Σίνγιαρντ
Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο Άρχοντας του Σασπένς

Ο Χίτσκοκ μετέτρεψε τον φόνο σε μια μορφή τέχνης. Τα θρίλερ του είναι τα πιο βαθυστόχαστα και αυτά που έχουν αντιγραφεί πιο εκτεταμένα στον κινηματογράφο λόγω της επινοητικότητας της πλοκής τους. Ο Χίτσκοκ απολάμβανε τον τίτλο του «Άρχοντα του Σασπένς» αλλά ήταν ειδικός σε πολλά περισσότερα από αυτό. Πήγε στο Χόλιγουντ το 1939 ύστερα από μια σειρά έξοχων, γεμάτων ζωντάνια ταινιών γυρισμένων στη Βρετανία. Βρήκε αργά τον βηματισμό του κατά την πρώτη δεκαετία εκεί, αλλά γύρισε επιτυχίες όπως η Ρεβέκκα, Το Χέρι που Σκοτώνει και η Υπόθεση Νοτόριους. Από τον Άγνωστο του Εξπρές μέχρι τη Μάρνι, δεν γύρισε ούτε μία ταινία που να ήταν λιγότερο από άψογη. Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου, το Ψυχώ και τα Πουλιά είναι αριστουργήματα. Ο Χίτσκοκ ήταν ένας ιδιοφυής πλακατζής, αλλά πίσω από αυτό το διάσημο ευγενικό προφίλ βρισκόταν επίσης ένας μηδενιστής, ένας καθολικός ηθικολόγος, ένας φροϋδικός ψυχολόγος της σεξουαλικότητας, κι ένας καλλιτέχνης του οποίου οι ευαισθησίες ήταν έντονα εναρμονισμένες στη σύγχρονή εποχή του άγχους. Ήταν ένας πολύ σπουδαιότερος σκηνοθέτης απ’ ό,τι νόμιζε.
 
Μετάφραση: Πάρις Μνηματίδης
 
Σελ.: 178 | Τιμή: 12.72 ευρώ
ISBN: 
978-618-84695-3-2
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Συλλογικό
Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Ο σκηνοθέτης από το μέλλον

Τελειομανής, σχολαστικός, ιδιότροπος, λάτρης της λεπτομέρειας και πολλοί ακόμη είναι οι επιθετικοί προσδιορισμοί που έχουν συνοδέψει κατά καιρούς το έργο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Πρόκειται πραγματικά για έναν εμβληματικό καλλιτέχνη που μέσα από τις ταινίες του κατάφερε να διευρύνει τα όρια της έβδομης τέχνης, όσο ελάχιστοι. Από αντιπολεμικά αριστουργήματα («Σταυροί στο Μέτωπο»), μέχρι επιστημονική φαντασία («2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος») και από πολιτική σάτιρα (“Dr. Strangelove”), μέχρι θρίλερ («Η Λάμψη») και ταινίες εποχής (“Barry Lyndon”).
 
Κάθε ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη αποτελεί κι ένα σημείο αναφοράς, στην πορεία και την εξέλιξη του σινεμά. Γι’ αυτό εξάλλου κι αν θα έπρεπε να επιλέξουμε έναν και μόνο σκηνοθέτη, για να αποδώσουμε τον χαρακτηρισμό ιδιοφυής, μέσα από ολόκληρη την ιστορία της έβδομης τέχνης, αυτός θα ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ένας καλλιτέχνης χαρισματικός και καινοτόμος, του οποίου η συμβολή, στην πορεία και την εξέλιξη του σινεμά, υπήρξε καταλυτική. Με οδηγό το συγκεκριμένο βιβλίο και σταθμούς του ταξιδιού μας τις ταινίες του, σαλπάρουμε στο μοναδικό κινηματογραφικό του σύμπαν.
 
Γράφουν οι: Γιώργος Ρούσσος, Τάσος Ρέτζιος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Σταύρος Γανωτής, Δημήτρης Χαρίτος, Χρήστος Μήτσης, Νίκος Τσαγκαράκης, Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Ιωσήφ Πρωιμάκης, Θόδωρος Σούμας. 
 
Σελ.: 74 | Τιμή: 10.60 ευρώ
ISBN: 
978-618-83648-9-9
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Συλλογικό
Ο ποιητής της έβδομης τέχνης

Ποιητικός, λιτός και αφαιρετικός, ο Ταρκόφσκι καταφέρνει να πει με τη σιωπή όσα δεν μπορούν να πουν άλλοι κινηματογραφιστές με τεράστιους διαλόγους. Το βλέμμα του από την αρχή της σταδιοδρομίας του ήταν στραμμένο στην αναζήτηση της αλήθειας, πολιτικής, ιστορικής και φιλοσοφικής.
 
Κυρίαρχα θέματα στο φιλμικό του σύμπαν ήταν η θνητή φύση του ανθρώπου, οι ατέρμονες ανθρώπινες σχέσεις, η φύση, ο Θεός, η προσωπική αρμονία, η μοναξιά και ο θάνατος. Διακρίνεται για την αισθητική ολοκλήρωση των ταινιών του, την εικαστικότητα των πλάνων του, την αρμονία εικόνας και περιεχομένου και το υπαρξιακό βάθος των ταινιών του, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.
 
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης, άλλαξε για πάντα την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας τον χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες για την πίστη, την εξορία, αλλά και τη μνήμη. Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Ρομ, Ντοβζένκο και Αϊζενστάιν.
 
Γράφουν οι: Γιώργος Ρούσσος, Τάσος Ρέτζιος, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Σταύρος Γανωτής, Τάσος Γουδέλης, Θόδωρος Σούμας, Αχιλλέας Κυριακίδης.
 
Σελ.: 52 | Τιμή: 10.60 ευρώ
ISBN: 
978-618-83648-5-1
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Συλλογικό
Μικελάντζελο Αντονιόνι: Επάγγελμα Σκηνοθέτης

 
Το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, επίκαιρο αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικό, παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο περιμένοντας από το κοινό να το ανακαλύψει ή να επιστρέψει εκ νέου στο ιδιαίτερο φιλμικό του σύμπαν. Ο Ιταλός σκηνοθέτης προ(σ)καλεί τον θεατή να γίνει κοινωνός του έργου του και να συνδιαλλαγεί μαζί του, μέσα από τις ταινίες μυθοπλασίας του, αλλά και τα αξιόλογα ντοκιμαντέρ του. Ένα Σινεμά, που έχει ως αφετηρία μία Ιταλία κατεστραμμένη. Μία χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει από τα δεινά που τις επέφεραν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι που προηγήθηκαν και μάχεται πλέον να απεγκλωβιστεί από τον φασισμό.
 
Η οικονομική κρίση και ο καθημερινός αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση, είναι θέματα που συναντάμε συχνά πυκνά στα πρώτα έργα του δημιουργού, πριν περάσει σε πιο ελπιδοφόρα μηνύματα, σε προσωπικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις, με φόντο σχεδόν πάντα τις πολύπλοκες ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά και θέματα όπως η επίδραση της τεχνολογίας και η σημασία της οικολογίας απασχόλησαν εκτεταμένα τον Ιταλό καλλιτέχνη, καθώς φυσικά και η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες που αποσπά από τις εκάστοτε πρωταγωνίστριες του.
 
Γράφουν οι: Γιώργος Ρούσσος, Χρήστος Μήτσης, Τάσος Ρέτζιος, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Τάσος Γουδέλης, Θόδωρος Σούμας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Νίκος Τσαγκαράκης, Δημήτρης Χαρίτος, Γιάννης Τοτονίδης, Λουκάς Κατσίκας, Νέστορας Πουλάκος.
 
Σελ.: 72 | Τιμή: 10.60 ευρώ
ISBN: 
978-618-83648-4-4

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις