Ο Άλεξ Μιχαηλίδης προτείνει 6 βιβλία επηρεασμένα από την Ελληνική μυθολογία.

Ο Άλεξ Μιχαηλίδης είναι ο συγγραφέας του The Silent Patient, ενός ψυχολογικού θρίλερ που έγινε Νο 1 μπεστ σέλερ. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, The Maidens, βασίζεται επίσης στον ελληνικό μύθο, καθώς ο θάνατος καταδιώκει τις γυναίκες συνεργάτες ενός χαρισματικού καθηγητή.

Ο συγγραφέας προτείνει έργα των Madeline Miller, Stephen Fry και άλλων. Και τα έξι βιβλία είναι επηρεασμένα από την Ελληνική μυθολογία.


1) Mythos του Stephen Fry (2019).

Μεγαλώνοντας στο νησί της Κύπρου, βυθίστηκα στην ελληνική μυθολογία από μικρός και ήταν μια ισχυρή πηγή έμπνευσης για μένα. Οπότε πρώτα πρέπει να προτείνω το Mythos. Όχι μόνο ο Stephen Fry καταγράφει όλες τις (συχνά δυσκίνητες) γενεαλογίες και ιστορίες, αλλά επαναλαμβάνει τους μύθους με τέτοιο ύφος και αναγνωσιμότητα. Το Mythos είναι ένα επικό επίτευγμα, τόσο εκπαιδευτικό όσο και εξαιρετικά διασκεδαστικό. Λατρεύω αυτό το βιβλίο.


2) Το τραγούδι του Αχιλλέα της Μαντλίν Μίλερ (2012).

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επανάληψη της ελληνικής μυθολογίας, για την αποσύνδεσή της και την επανασύνδεσή της για να προσφέρει μια σύγχρονη προοπτική. Ο Μίλερ ξαναδιηγείται την ιστορία του Τρωικού Πολέμου από τη σκοπιά του Πάτροκλου, επαναπλαισιώνοντας την ιστορία έτσι ώστε να γίνεται για τη σχέση του Πάτροκλου με τον Αχιλλέα και την αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλον.


3) Circe της Madeline Miller (2018).

Ανακτώντας την Κίρκη από την αφήγηση του Οδυσσέα (και του Ομήρου), ο Μίλερ επαναδιατυπώνει αυτόν τον υποστηρικτικό παίκτη, αυτόν τον «κακό», ως μια προβληματική και συναρπαστική ηρωίδα, ταυτόχρονα αρχαία και σύγχρονη. Το Miller's Circe είναι μια εξερεύνηση του τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητη γυναίκα στον κόσμο των ανδρών.


4) The Silence of the Girls του Pat Barker (2018).

Ο Μπάρκερ με παρόμοιο τρόπο έβγαλε από την Ιλιάδα τον σχετικά δευτερεύοντα χαρακτήρα της Βρισηίδας και την ανύψωσε από πιόνι στη διαμάχη μεταξύ Αχιλλέα και Αγαμέμνονα σε αφηγήτρια του μυθιστορήματος. .


5) A Thousand Ships της Natalie Haynes (2019).

Είχα τη χαρά να δω αυτό το βιβλίο να ζωντανεύει από ένα απίστευτο καστ γυναικών ηθοποιών σε μια σειρά μονολόγων, ένα είδος Μονόλογων του Κόλπου για τους αρχαίους Έλληνες. Ο Haynes δίνει μια φωνή - ή μάλλον, πολλές φωνές - στις περιθωριοποιημένες, ξεχασμένες και φιμωμένες γυναίκες του Τρωικού Πολέμου.


6) Αριάδνη της Jennifer Saint (2021).

Πρόκειται για μια επανάληψη του μύθου του Θησέα και του Μινώταυρου από γυναικεία σκοπιά — συγκεκριμένα την οπτική της Αριάδνης, εξετάζοντας τον έρωτά της για τον Θησέα. Ήταν διατεθειμένη να προδώσει την οικογένειά της και τη χώρα της για χάρη του και η Σέιντ θεωρεί τις τεράστιες θυσίες της στο πλαίσιο της ανατροφής της και του κόσμου γύρω της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις