Νέες προσθήκες στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Νέες προσθήκες στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Νέα - Ειδήσεις
  • Έναρξη νέας περιόδου (2013-14) του Διά Βίου Προγράμματος Ειδίκευσης: Κριτικός Γραμματισμός με έμφαση στη Σύγχρονη Διδακτική Πράξη

    Ανακοινώνεται η έναρξη της νέας περιόδου (2013-14) του Διά Βίου Προγράμματος Ειδίκευσης: Κριτικός Γραμματισμός με έμφαση στη Σύγχρονη Διδακτική Πράξη. Το διαδικτυακό Πρόγραμμα οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης της Γλώσσας και των Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το Πρόγραμμα, διάρκειας 96 ωρών, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα σε:
  • 9ο Συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (07-09/11/2013)

    Το 9ο Συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία, που είναι αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 7 έως 9 Νοεμβρίου.
  • Κυκλοφορία νέου βιβλίου

    Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το βιβλίο των Γεωργίας Κατσούδα και Θανάση Νάκα με τον τίτλο «Όψεις της Νεολογίας: Επανετυμολόγηση και Σύμφυρση (Ολικοί και μερικοί λεξικοί συμφυρμοί στη δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, τα ιστολόγια και τη λογοτεχνία για παιδιά).
  • Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Παπαγεωργίου (11/10/13)

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.30. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσουν οι: Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ Τιτίκα Δημητρούλια, επίκ. καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος, ποιήτρια
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (15/10/13)

    Ο κ. Λευτέρης Παπαλεοντίου, διδάκτορας Φιλοσοφίας, ερευνητής και εκδότης, θα μιλήσει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, ώρα 20.00 με θέμα: «Το κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα ως ποιητική γλώσσα του Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917)», στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).
  • Ημερίδα: Η παρουσία της Κρήτης στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη (9/10/13)

    Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η παρουσία της Κρήτης στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου στη Μυρτιά, την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013, στις 7.00 το απόγευμα, και το πρόγραμμά της διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, τέσσερις ομιλητές θα πραγματευτούν τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με σημαντικές πτυχές της Ιστορίας της Κρήτης, και συγκεκριμένα: - Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, «Ο Νίκος Καζαντζάκης στα εκατόχρονα της Ένωσης: προσωπικά βιώματα και ιστορική μνήμη», - Ελένη Κωβαίου, «Νίκος Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός», - Μάνος Χαλκιαδάκης, «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρητική Πολιτεία, 1898-1913» και, - Ben Petre, «Η πρόσληψη του πρώιμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη από το κοινό του Ηρακλείου». Στο δεύτερο μέρος, ο Γιάννης Κασσωτάκης στο τραγούδι και η Λίλυ Δάκα στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Βασίλης Αλεξάκης και Πέτρος Μάρκαρης υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Μπορεί το βιβλίο και η αγορά του να περνούν κρίση στη χώρα μας, στην Ευρώπη όμως οι Έλληνες λογοτέχνες αναγνωρίζονται και τιμώνται για τον τρόπο που έμμεσα ή άμεσα θίγουν στα βιβλία τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων και τις αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδο. Έτσι, από τους τέσσερις υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου που θα απονεμηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου, οι δύο είναι Έλληνες: ο Βασίλης Αλεξάκης για το βιβλίο του «Ο Μικρός Έλληνας» και ο Πέτρος Μάρκαρης για το βιβλίο του «Περαίωση». Συνυποψήφιοί τους, στο μυθιστόρημα είναι η Ιταλίδα Λουτσιάνα Καστελίνα και ο Ισπανός Εντουάρντο Μεντόζα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από ανταποκριτές στις Βρυξέλλες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων και πρόεδρος της επιτροπής για τη φετινή, έκτη διοργάνωση είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Μαζί με τα μυθιστορήματα θα κριθούν και τέσσερα δοκίμια με συγγραφείς προερχόμενους από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Κοινός άξονας για τα κρινόμενα βιβλία είναι η αναζήτηση του ευρωπαϊκού οράματος στον σύγχρονο κόσμο.
  • Αφιερωματική έκθεση φωτογραφίας για τον Κ.Π. Καβάφη (9-25/10/13)

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Την έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια», αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863-1933), παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), από τις 9 έως τις 25 Οκτωβρίου στο Πνευματικό του Κέντρο.
  • Ομιλία στο πλαίσιο του Κύκλου Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου: Έρως και ερωτισμός στα μυθιστορήματα της υστεροβυζαντινής περιόδου (11/10/13)

    Συνεχίζεται ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων του Πολύεδρου, που αφορά στην ερωτική λογοτεχνία. Συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μεταφραστές και κριτικοί της λογοτεχνίας συναντιούνται, για να αναδείξουν αισθησιακές, μα και λεπταίσθητες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής· για να ρίξουν φως, πλαγίως έστω, στα παρασκήνια της ερωτικής λογοτεχνίας και στον κοινωνικό της ρόλο. Τι είναι η ερωτική λογοτεχνία; Ποια τα όριά της; Πόσο παλιός είναι ο έρωτας στο γραπτό λόγο; Υπάρχει χυδαιότητα στην Τέχνη; Σε ποιον βαθμό η λογοτεχνία διαμορφώνεται από την ιστορική συγκυρία και πώς, με τη σειρά της, διαμορφώνει την κοινωνία που την υποδέχεται; Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν άνθρωποι που καταπιάστηκαν κατά καιρούς με έργα
  • Ομιλία της Ελένας Λάζαρ: Οι Ρουμάνοι στον Καβάφη (10/10/13)

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Σωματείο των Φίλων ΜΒΠ , σας προσκαλεί στην ομιλία της κ. Ελένας Λάζαρ, ελληνίστριας, συγγραφέως & μεταφράστριας έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ρουμανικά, με θέμα "Οι Ρουμάνοι για τον Καβάφη". Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για το έτος K.Π. Καβάφη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
  • Θεατρικό Αναλόγιο: Νίκος Καζαντζάκης... ταξιδευτής (13/10/13)

    Ο Σύλλογος Κρητών Ν. Καρδίτσας διοργανώνει θεατρικό αναλόγιο αφιερωμένο στα ταξιδιωτικά έργα του Ν. Καζαντζάκη, με τίτλο "Νίκος Καζαντζάκης... ταξιδευτής". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Συνδιοργάνωση: Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη.
  • Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Παπαγεωργίου (11/10/13)

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.30. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσουν οι: Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ Τιτίκα Δημητρούλια, επίκ. καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος, ποιήτρια
  • Εικαστική έκθεση για τον Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια (20/10/13)

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Μία μεγάλη εικαστική έκθεση για τον μεγάλο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη φιλοξενεί από τις 20 Οκτωβρίου στη γενέτειρά του, την Αλεξάνδρεια, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Βαδίζοντας με τον Καβάφη», και διοργανώνεται από το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τη Σχολή Καλών Τεχνών του τοπικού Πανεπιστημίου, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών της Κύπρου και την γκαλερί Τεχνοχώρος των Αθηνών. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Στην έκθεση συμμετέχουν με περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής, χαρακτικής και φωτογραφίας συνολικά 45 καλλιτέχνες, από τους οποίους 10 είναι από την Αλεξάνδρεια, 21 από την Κύπρο και 14 από την Ελλάδα. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν κατά το τρέχον έτος, μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία εργαστηρίων, που λειτούργησαν στον χώρο του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Καθ' όλη τη διάρκειά τους, καλλιτέχνες από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, περιηγήθηκαν στην Οικία-Μουσείο Καβάφη, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον ποιητή, λογοτεχνικές βραδιές σε ποίηση του Καβάφη, που διαβάστηκε σε διαφορετικές γλώσσες, και παρήγαγαν, σε ένα περιβάλλον ισότιμου διαπολιτισμικού διαλόγου, καινούριο καλλιτεχνικό έργο, εμπνευσμένο από τη μορφή και το έργο του τιμώμενου ποιητή. Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση, είναι οι Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δημοσθένης Γαλλής, Μανώλης Γιανναδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Σαράντης Γκάγκας, Τζίνα Δελλασούδα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Κωτούλας, Θωμάς Μακινατζής, Αντιγόνη Μανωλίδου και Νίκος Τερζής. Από την Κύπρο συμμετέχουν οι Άννα Βασιλείου, Γιώργος Γεωργιάδης, Σάκης Δωρίδης, Άννα Ερωτόκριτου, Δώρος Ηρακλέους, Ανδρέας - Άντης Ιωαννίδης.
  • Φιλολογικά Βραδινά του περιοδ. Φιλόλογος: Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου (14/10/13)

    Ο Θανάσης Κουτσογιάννης και η Σοφία Νικολαΐδου θα μιλήσουν με θέμα "Σύντομο θεωρητικό πλαίσιο. Η δημιουργική γραφή στην τάξη: Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών του περιοδικού "Φιλόλογος", στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 8.15 μ.μ.
  • Σεμινάριο: Η Ρητορική στην Εκπαίδευση (11-12/10/13)

    Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατ. Αττικής-Πολιτιστικά Θέματα σε συνεργασία με την Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση οργανώνουν στις 11-12/10/2013 επιμορφωτικό σεμινάριο με πρακτικά εργαστήρια για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, είναι δωρεάν, προαιρετικό, βιωματικό, διάρκειας 15 διδακτικών ωρών και θα προσεγγίσει θέματα όπως η ρητορική τέχνη στη διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων, οι αγώνες ρητορικής (είδη, συγκρότηση ομάδων κ.ά.), η καλλιέργεια προφορικού λόγου, τα μοντέλα MUN (Model United Nations) και MEP (Model European Parliament), τα Forensics κ.ά Τόπος: 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, στο 16χιλ. Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη. Χρόνος: Παρασκευή 11/10/13: 04:00 μμ-08:30 μμ & Σάββατο 12/10/13: 09:30 πμ-04:30 μμ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα της επιμόρφωσης οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνει κλήρωση. Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής 9/10/13, 12μ.
  • Σεμιναριακή συνάντηση για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο γυμνάσιο και το λύκειο (19/10/13)

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Δράμας διοργανώνει υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας σεμιναριακή συνάντηση για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο γυμνάσιο και το λύκειο, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013. Εισηγήτρια η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο ΔΠΘ. Το σεμινάριο περιλαμβάνει ανοιχτή συνάντηση στο μικρό αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου στις 11 π.μ. και εργαστήριο στη σχολική βιβλιοθήκη του 1ου Λυκείου στις 3.30 μ.μ.
  • Συζήτηση: Από την «Ιλιάδα» στο iPad: Το μέλλον του βιβλίου και των αναγνωστών (4/10/13)

    Συζήτηση (στα αγγλικά) από το φόρουμ Institute of Ideas με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων Μ. Ανδριωτάκη και Γ. Μπασκόζου, του συγγραφέα Αλ. Σταμάτη, της ιδιοκτήτριας του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone Αρ. Γεωργίλη και της κοινωνιολόγου Τ. Τζένκινς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ. στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
  • Συνάντηση με τον Φραγκίσκο Σεγκόβια (10/10/13)

    Ο Μεξικανός ποιητής διαβάζει στίχους του με έμπνευση από την Ελλάδα, την πατρίδα του αλλά και... εξωγήινη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ., στο Abanico, Κέντρο Σπουδών Ισπανικής και Πορτογαλικής Γλώσσας (Κολοκοτρώνη 12, πίσω από την Παλιά Βουλή).
  • 112η Δημοπρασία Σπανίων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιοφίλων του Οίκου «Σπανός-Βιβλιοφιλία» (18/10/13)

    Η φθινοπωρινή 112η Δημοπρασία Σπανίων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιοφίλων του Οίκου «Σπανός-Βιβλιοφιλία» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στη Πλατεία Καρύτση 8 και ώρα 19:00. Κυκλοφορεί ο έντυπος κατάλογος («Βιβλιοφιλία» τεύχος 141) και τα βιβλία είναι διαθέσιμα για το κοινό σε έκθεσή τους στο «Βιβλιοπωλείο των Βιβλιοφίλων» στην οδό Μαυρομιχάλη 7 στην Αθήνα. Συνολικά δημοπρατούνται 707 παλιά και σπάνια βιβλία, παλαιοί χάρτες της Ελλάδας, χαρακτικά, έργα και αρχεία ταξινομημένα σε 60 κατηγόριες.
  • Συνέδριο: Ζητήματα Ακαδημαϊκής Ηθικής (11-12/10/13)

    Η Φοιτητική Πρωτοβουλία για τη Διεπιστημονικότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο Διήμερο Συνέδριο "Ζητήματα Ακαδημαϊκής Ηθικής" στις 11-12 Οκτωβρίου 2013. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4) και στην Αίθουσα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).
  • Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης

    Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου, 54621 Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 264668, 2310 274167 / φαξ: 2310 274710) προτίθεται να ξεκινήσει έναν ετήσιο θεματικό κύκλο ιστορικής έρευνας και καταγραφής, ο οποίος θα αναδεικνύει τις αρχειακές συλλογές της Θεσσαλονίκης και θα συνδέει την ιστοριογραφία με τα πρωτότυπα τεκμήρια. Κάθε χρόνο θα επιλέγεται μία επιμέρους θεματική ενότητα από την ιστοριογραφία της πόλης μας και θα καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ιστορικοί, ερευνητές, ιστοριοδίφες, συγγραφείς, φοιτητές κ.α.) να πραγματοποιούν σχετικές μελέτες και στη συνέχεια να καταθέτουν τις εργασίες τους. Με βάση τις εργασίες αυτές θα πραγματοποιούνται ιστορική ημερίδα και έκθεση τεκμηρίων, ενώ οι μελέτες θα αποτελούν την κύρια ύλη του νέου περιοδικού του Κέντρου, στο οποίο θα παρουσιάζονται επίσης τα ιστορικά αρχεία της πόλης. Για την περίοδο 2013-2014, που αποτελεί και την αφετηρία του νέου αυτού εγχειρήματος, προκηρύσσεται η έρευνα της θεματικής ενότητας «Η Κοινωνική Πρόνοια και Κρατική Μέριμνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1920-1940)». Η έρευνα περιλαμβάνει ενδεικτικά: θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της φτώχιας, τη διοργάνωση συσσιτίων, την ανακούφιση και αποκατάσταση των προσφύγων, τη δημιουργία και ενίσχυση ιδρυμάτων όπως βρεφοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων. Τόσο στο Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλα αρχεία της πόλης, όπως το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αρχεία ιδρυμάτων και φορέων, όπως της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών, της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης, του Άσυλου του Παιδιού, του Χαρίσειου Γηροκομείου, του Ορφανοτροφείου Κυριών-Δεσποινίδων Τούμπας «Ελπίς», του Παπάφειου Ορφανοτροφείου και του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», υπάρχει πλούσιο υλικό σχετικά με την κοινωνική πολιτική που ασκούνταν την εποχή εκείνη, το οποίο διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και βρίσκεται στη διάθεση των ερευνητών.
  • Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη (9-13/10/13)

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Η καρδιά της εκδοτικής βιομηχανίας «χτυπά» στην Φρανκφούρτη. Από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, γνωστή και ως Buchmesse. Φέτος θα φιλοξενήσει 7.500 εκθέτες από 100 και πλέον χώρες. Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Βραζιλία. Η χώρα στέλνει στη γερμανική πόλη 90 περίπου συγγραφείς. Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, ενώ σημαντική θέση κατέχει το ηλεκτρονικό βιβλίο και το λεγόμενο self publishing, η απευθείας κυκλοφορία βιβλίων στο Διαδίκτυο χωρίς τη διαμεσολάβηση των παραδοσιακών εκδοτικών οίκων. Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας θα έχει περιορισμένη παρουσία, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι εκδότες αναγκάζονται να συστεγασθούν στο εθνικό περίπτερο. Για το εθνικό περίπτερο φαίνεται, άλλωστε, πως βρέθηκαν χρήματα την τελευταία στιγμή, καθώς το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) που αναλάμβανε παραδοσιακά τη διοργάνωση, διαλύθηκε πριν από μερικούς μήνες και το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Περίπου 15 έλληνες εκδότες θα βρεθούν στην Φρανκφούρτη στη διάρκεια της έκθεσης. Ωστόσο, αυτοί δεν θα συνοδεύονται από συγγραφείς.
  • Ανασύσταση του παραρτήματος Ολλανδίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Η ανασύσταση του παραρτήματος Ολλανδίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η ανάληψη δράσεων με τη διοργάνωση τουλάχιστον δύο εκδηλώσεων ετησίως για τον Έλληνα συγγραφέα στην Ολλανδία, αλλά και το ενδεχόμενο να μεταφραστούν κι άλλα έργα του Καζαντζάκη στα ολλανδικά, ήταν το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που δημιούργησε διάλεξη για τον μεγάλο δημιουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Ο Γεώργιος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Πρεσβευτής Ελληνισμού και Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην ομιλία του με τίτλο «Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη», τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι απόψεις του Καζαντζάκη στο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο είναι επίκαιρες και σημαντικές για τον σημερινό αλλά και τον αυριανό πολίτη. Η γραμματέας του παραρτήματος Ολλανδίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Αγγελική Παπασταματίου, επεσήμανε τη σημαντική δράση του ομιλητή στη διάδοση των πανανθρώπινων και διαχρονικών αξιών του Καζαντζάκη. Από τη μεριά της, η προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, Μαίρη Βαξεβανίδου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Στασινάκη για την ομιλία του και τόνισε τη σημασία του έργου που επιτελεί, προέβαλε δύο αποσπάσματα συνέντευξης του Νίκου Καζαντζάκη, που είχε παραχωρήσει στη Γαλλική Ραδιοφωνία το έτος 1955 στο δημοσιογράφο Pierre Sipriot. Το ακροατήριο, αποτελούμενο κυρίως από ελληνομαθείς Ολλανδούς και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, γεγονός που οδήγησε στην ανασύσταση του παραρτήματος Ολλανδίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και στην ανάληψη περαιτέρω δράσεων με τη διοργάνωση τουλάχιστον δύο εκδηλώσεων ετησίως για τον Καζαντζάκη στην Ολλανδία.


Αυτή την εβδομάδα





Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα (http://www.greek-language.gr)
Για σχόλια ή προώθηση κάποιου δικού σας μηνύματος (π.χ. συνέδριο, εκδήλωση, έκδοση κλπ.) στο ενημερωτικό μας δελτίο: info@greek-language.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις