ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ-21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ,
καθιερώθηκε από την Unesco το 1999
«Η ποίηση είναι μια από τις καθαρότερες εκφράσεις της γλωσσικής ελευθερίας. Είναι ένα στοιχείο της ταυτότητας των λαών και ενσαρκώνει την δημιουργική ενέργεια του πολιτισμού, για να μπορεί να ανανεώνεται διαρκώς».
~Μάρτιος, μήνας Ποίησης 2013~
Έτος Κωνσταντίνου Καβάφη
~
~Μάρτιος, μήνας Ποίησης 2014 ~♥~
Έτος Δομίνικου Θεοτοκόπουλου
«Η ποίηση είναι μια από τις καθαρότερες εκφράσεις της γλωσσικής ελευθερίας. Είναι ένα στοιχείο της ταυτότητας των λαών και ενσαρκώνει την δημιουργική ενέργεια του πολιτισμού, για να μπορεί να ανανεώνεται διαρκώς».
μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Ιρίνα Μπόκοβα, Γεν. Διευθύντρια της UNESCO
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"». πηγή:sansimera.gr
_____________________________________________________
_____________________________________________________
Μία αναδρομή στο παγκόσμιο κίνημα της Ποίησης
«Οι καιροί στάθηκαν πάντα χαλεποί και η Ποίηση πάντα λειτουργούσε»
είχε πει στο λόγο του στη Σουηδική Ακαδημία το 1979 όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ,
ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.
~
~Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης, 2011~
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2011, ποιητές από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του κινήματος " 100 Thousand Poets for Change" ένωσαν τις φωνές και τα γραπτά τους υψώνοντας το ανάστημά τους σε πείσμα των καιρών ενάντια στην παγκόσμια κρίση. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Μάικλ Ρότενμπεργκ, ποιητή, εκδότη και ακτιβιστή με έδρα τη βόρεια Καλιφόρνια. Τον ακολούθησαν εβδομήντα διευθυντές λογοτεχνικών φεστιβάλ παγκοσμίως και η ιδέα εξαπλώθηκε σε ένα θριαμβευτικό παγκόσμιο τσουνάμι ποίησης με 700 εκδηλώσεις σε 550 πόλεις, σε 95 χώρες ανά τον κόσμο, γεννώντας το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης "100Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή". Ένας διεθνούς βάσης εκπαιδευτικός οργανισμός, με επίκεντρο τις τέχνες, ιδιαίτερα την ποίηση, τη μουσική και άλλες μορφές τεχνών που εντάχθηκαν στην πορεία στα πλαίσια των εκδηλώσεων ως τρόποι έκφρασης. Ένα κίνημα που μέσω της τέχνης αγωνίζεται για έναν κόσμο δίχως ψευδαισθήσεις και ψέματα, φτώχεια, ρατσισμό, δίχως πόλεμο και τα επακόλουθα αυτών, για έναν κόσμο ευαισθησίας και αλληλεγγύης, ένα κόσμο ειρηνικό, δημιουργικό και πολιτισμένο. Από το κίνημα των 100 Χιλιάδων Ποιητών για την Αλλαγή, δόθηκε η ευκαιρία σε παγκόσμιες κοινότητες μέσω της ποίησης και της τέχνης γενικότερα να υψώσουν τη φωνή τους σε θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη , η ισότητα των φύλων , ο ρατσισμός και η λογοκρισία , μέσα από απαγγελίες , διαλέξεις , συναυλίες, παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες .
Η Αθήνα το 2011 τίμησε αυτή την ημέρα στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων καθώς και σε άλλους χώρους. Μεγάλες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης μαζί με σπουδαίους και καταξιωμένους ποιητές και με εκπροσώπους από τη νέα γενιά έδωσαν το παρών, απαγγέλλοντας δημοσιευμένα και ανέκδοτα ποιήματά τους. Παράλληλες εκδηλώσεις ενταγμένες στην Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τον Βόλο. Στις αρχές Μαρτίου 2011 τρεις ποιητές, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ο Γιώργος Μπλάνας και ο Ντίνος Σιώτης δημιούργησαν στην Ελλάδα το κίνημα «Ο κύκλος των Ποιητών».
~
~Οι Ποιητές ενώνουν τις φωνές τους, 2012~
Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου
Την Τετάρτη 21 Μαρτίου του 2012, το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης (WPM) ανέβασε στο Facebook ένα μήνυμα στα αγγλικά και τα ελληνικά, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην χώρα μας. Αποσπάσματα από ποιήματα Ελλήνων ποιητών με μηνύματα για τις δύσκολες στιγμές τις χώρας μας, έκαναν το γύρο του Facebook. Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Έλληνες ποιητές και όλους τους πολίτες της χώρας του Ομήρου. Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να θέσουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού πάνω από συμφέροντα κερδοσκόπων, τραπεζών και κερδοκάπηλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης απευθύνει έκκληση σε ποιητές, αναγνώστες και σε όσους νοιάζονται σε όλες τις χώρες να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον ελληνικό λαό, απαιτώντας αλλαγές σε κυβερνητικές πολιτικές, ένα τέλος σε επαίσχυντα στερεότυπα και πρωτοβουλίες που προωθούν τα ιδεώδη της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.» Στην Ελλάδα την ίδια ημέρα, ποιητές, καλλιτέχνες, απλοί και επώνυμοι πολίτες, φορείς και σκεπτόμενοι άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού, με συνθήματα από τους στίχους των ποιητών μας, συνοδοιπόρησαν, κάνοντας μία διαφορετική διαμαρτυρία, θέλοντας να υπενθυμίσουν σε όλους, πως υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει ένας άλλος κόσμος αισιόδοξος, που αμύνεται με την τέχνη του λόγου και δείχνει την συμπαράσταση του στους πολίτες με την ευαισθησία και τη δύναμη των λέξεων της Ελληνικής γλώσσας μέσα από τους στίχους των μεγάλων ποιητών μας. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύττει το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.
~
~
Η Ποίηση δίνει πνοή, είναι ζωή, είναι δημιουργία γι' αυτό και στις 21 Μαρτίου 2013-Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι άνθρωποι μέσω αυτής, εξέφρασαν την ανάγκη τους για συλλογικότητα και αλλαγές στη ζωή τους με μία ποιητική δια-μαρτυρία. Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-2013) η μέρα ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο μας ποιητή. ( Καθώς και όλη η χρονιά η οποία είχε ανακηρυχθεί σε Έτος Καβάφη.)
«...Κάθομαι και κυττάζω έτσι πολλήν ώρα. Και μες στην τέχνη πάλι ξεκουράζομαι από την δούλεψή της». Κωνσταντίνος Καβάφης από τα "Ζωγραφισμένα" του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία, σύλλογοι, ποιητές και διάφοροι φορείς (ραδιόφωνο-διαδίκτυο κ.τ.λ.), διοργάνωσαν εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και διαλέξεις από ποιητές, αναγνώσεις ποιημάτων, αποσπάσματα ταινιών και μελοποιημένα ποιήματα ακούστηκαν σε διάφορους χώρους. Είχαν προσκληθεί άπαντες οι Έλληνες να ποιήσουν, να μελοποιήσουν, να απαγγείλουν το αγαπημένο τους ποίημα, να εκφραστούν ποιητικά μέσα από τους στίχους σε μία ζωντανή ποιητική ανθολογία.
Εμείς οι Έλληνες, στη χώρα του επικού ποιητή Όμηρου και της ερωτικής Σαπφούς, στην Ελλάδα που γέννησε τον Γιάννη Ρίτσο, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Κώστα Βάρναλη, τον Κωστή Παλαμά, τον Οδυσσέα Ελύτη, την Κική Δημουλά, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζηδάκη και άλλους πολλούς, αναρίθμητους ποιητές, λογοτέχνες, αξιόλογους ανθρώπους της τέχνης, πάντα με όποιο τρόπο, θα βρίσκουμε εξόδους από την μαύρη τρύπα που μας δημιουργεί η σαπίλα του συστήματος. Η λανθασμένη τροπή των πραγμάτων δε μας πτοεί, θα προσπαθούμε να οδηγούμαστε μέσα από την τέχνη στην Άνοιξη της ζωής μας.
Ένα ποίημα αρκεί για να δώσουμε το παρόν μας στη σύγχρονη κοινωνία ως Έλληνες που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και ύμνησαν την ποίηση στο παρελθόν και στο πέρασμα των αιώνων. Να αποδείξουμε ότι η ποίηση δεν είναι απαγορευμένος καρπός και προνόμιο των λίγων, να διευρύνουμε τον κύκλο των ποιητών και να κάνουμε την ποίηση οικία, φέρνοντάς την στην καθημερινότητά μας, έστω για μία μόνο μέρα, για τους περισσότερους, την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, 21 Μαρτίου. Ένα ποίημα από τον καθένα αρκεί για να δημιουργηθεί ένας όμορφος κοινωνικός διάλογος μέσω της Ποίησης. Ας μη ξεχνάμε πως μετρά η τόλμη και όχι ο δισταγμός και ας δώσουμε το παρόν ενωμένοι στις 27 Σεπτεμβρίου 2014.
~
«Την Άνοιξη αν δε τη βρεις τη φτιάχνεις»
Οδυσσέας Ελύτης
Η λογοτεχνία, τα βιβλία και οι τέχνες γεννούν πολιτισμένους ανθρώπους. Είναι το φως της ψυχής, ο φάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
~
~Είθε η Ποίηση
ν' αλλάξει τη ρότα του κόσμου
και από την Κόλαση
που κατευθύνονται οι άνθρωποι,
να οδηγηθούν στον Παράδεισο~
ν' αλλάξει τη ρότα του κόσμου
και από την Κόλαση
που κατευθύνονται οι άνθρωποι,
να οδηγηθούν στον Παράδεισο~
Σχόλια