Παίζοντας με την τέχνη! Υβριδοποίηση

Παίζοντας με την τέχνη! Υβριδοποίηση


 “gamificationΤο παιχνίδιμας αρέσει όλους. Επιλέξτε το για να τραβήξει την προσοχή των μαθητών στην παρατήρηση των έργων τέχνης. Μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για να προωθήσουμε την μάθηση της τέχνης, την κατανόησή της, την ευχαρίστηση του χειρισμού εικόνων και την ικανότητα να δημιουργήσουμε κάτι νέο.

Υπάρχει ένα παιχνίδι, πολύ αποτελεσματικό ειδικότερα αν χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία στο σχολείο. Είναι το "υβρίδιο", που είναι η συγχώνευση δύο διαφορετικών έργων τέχνης σε ένα νέο συνδυασμό και συνταρακτικό. Μια πράξη dada, σουρεαλιστικό, αλλά σίγουρα διασκεδαστικό!

Αυτό δεν είναι "Gamification" με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά απαιτεί φαντασία, ομαδική εργασίαομαδικό πνεύμα και συνενοχή.

Ας δούμε πώς θα το κάνουμε: πρέπει να αρχίσουμε από την παρατήρηση μιας εικόνας, για παράδειγμα, Viandante sul mare di nebbia "πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης" (1817) από τον Friedrich, και να επιλέξουμε έναν άλλο πίνακα για εναλλακτικό φόντο. Φανταστείτε να μπεί ένα διαφορετικό τοπίο στη θέση της ομίχλης μπροστά από τον άνθρωπο. Ας διαλέξουμε το έργο "η ανατολή του ήλιου" (1872) του Claude Monet  Impressione, levar del Sole και να αρχίσουν να εργάζονται την καλλιέργεια.Εδώ έρχεται το λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιώνη επαγγελματική Photoshop  ή Gimp . Η λειτουργία που πρέπει να γίνει είναι το περίγραμμα του τμήματος που πρόκειται να εισαχθεί στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση θα περικόψουμε το βράχο πάνω στον οποίο είναι ο άνθρωπος και θα εφαρμόσουμε αυτό το τμήμα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Το αποτέλεσμα; Δείτε το!

Μέσα από μια άτυπη εκπαιδευτική προσέγγιση κατά τη λήψη δύο διαφορετικών έργων ουσιαστικά θέτουμε σε κίνηση τη δημιουργικότητα και την ικανότητα σύμφωνα με τον ορισμό του Poincaré definizione di Poincaré.
Για να δημιουργήσετε αυτές τις νέες συνδέσεις pensiero laterale πρέπει να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και σχηματικά και να δούμε τα πράγματα από μια νέα προοπτική, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις.

Olympia Μανέ
Cena in Emmaus Καραβάτζιο
Lezione di anatomia del dottor Tulp Ρεμπράντ
Morte della Vergine Καραβάτζιο

Μπορεί να φαίνεται ιεροσυλία να προτείνεις στους μαθητές να « τεμαχίσουν » τις εικόνες της ιστορίας της τέχνης, αλλά πιστεύω ότι τα οφέλη από αυτές τις βεβηλώσεις είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπει καμία έλλειψη σεβασμού προς τους μεγάλους καλλιτέχνες, το αντίθετο μάλιστα.

Το αποτέλεσμα, στο τέλος, είναι πάντα η γνώση και η εκτίμηση της τέχνης και των καλλιτεχνών ...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις