ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ


O Γιάννης Μόραλης στο σπίτι του. 
 
 
 
 


Oι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη που βρίσκονται υλοποιημένες σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), έως τις 30 Απριλίου 2013.

   Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009), από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα,  το Φεβρουάριο του 2009, λίγους μήνες πριν το θάνατό του, παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη περίπου 120 προσχέδια από τις αρχιτεκτονικές συνθέσεις που είχε στην κατοχή του.( συμπεριλαμβάνονται και ιδέες για αρχιτεκτονικές συνθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν).

    Έχει δημιουργήσει σχέδια για διαμορφώσεις ξενοδοχείων, τραπεζών, δημοσίων κτηρίων και κατοικιών και τα έχει υλοποιήσει σε αρχιτεκτονικές συνθέσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.(για 30 περίπου χρόνια ). Δυστυχώς δεν υπάρχουν όλες οι κατασκευές του καλλιτέχνη, πολλές  από τις οποίες έχουν υποστεί κακοποίηση με αποτέλεσμα να μην έχουμε την πλήρη μορφή όλων των έργων. Όπως για παράδειγμα στη Σχολή Μωραΐτη για την οποία ο ίδιος διηγείται «Πήρα,το αλφάβητο το ελληνικό και το λατινικό, τα σύμβολα της Γεωμετρίας, τους αριθμούς, είναι και άνθρωποι καθισμένοι (μαθητές) και έκανα ένα παιχνίδι μ΄ όλο αυτό. Τώρα το 'χουν καταστρέψει διότι έκοψαν δύο γραμμές από πάνω και έχασε το έργο τη συνέχειά του».

   Είναι τεράστιος ο αριθμός των ζωγραφικών έργων του, αλλά παράλληλα  δοκιμάστηκε δημιουργικά και σε άλλες μορφές της εικαστικής έκφρασης, όπως στη χαρακτική, στη σκηνογραφία, τη γλυπτική, σε διάφορες εφαρμογές και την αρχιτεκτονική. Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις, είναι ένα σχετικά άγνωστο κεφάλαιο του συνολικού του έργου.  Η εικαστική παρέμβαση του Γιάννη Μόραλη στην αισθητική δημοσίων κτηρίων πήρε μορφή το 1959 με τη σχεδίαση της Β.Δ και της Ν.Α εξωτερικής πλευράς του Χίλτον. Μια μακρόχρονη και επίπονη εργασία, με πολλές τεχνικές δυσκολίες.(1959-1961). Η συνεργασία του με το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών άφησε εποχή και διεύρυνε τους ορίζοντες του αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη. Η αισθητική του στη συνέχεια συντέλεσε στην αναβάθμιση πολλών  κτηρίων, όπως  το υπόστεγο του ΟΛΠ στην Ακτή Καραϊσκάκη, το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών (1985-΄86), τη ξύλινη επένδυση τοίχου για την πρώην City Bank Κολωνακίου και άλλες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, φροντίζοντας να συνδυάζει τα θέματά του σύμφωνα με το χαρακτήρα,τη λειτουργία και την θέση του έργου, πάντα με έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα και την άρτια τεχνική, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη σχέση του εικαστικού Γιάννη Μόραλη με την αρχιτεκτονική.

      Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη πλήρης παρουσίαση των αρχιτεκτονικών δημιουργιών του καλλιτέχνη, με σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφίες, κεραμικά και δείγματα από αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές συλλογές.
   Ολοκληρωμένη εικόνα του αρχιτεκτονικού έργου του  Γιάννη Μόραλη δίνει η έκδοση που συνοδεύσει την έκθεση, με τίτλο "Άγγελοι Μουσική Ποίηση" που περιέχει αφηγήσεις του εικαστικού Μόραλη στη Φανή-Μαρία Τσιγκάκου. Αποτελεί συνέχεια της έκδοσης «Ι.Μόραλης Άγγελοι,Μουσική,Ποίηση», όπου ο καλλιτέχνης έχει δώσει στην επιμελήτρια την πρώτη εκτενή συνέντευξή του.
[video:ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ___ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου]

Το Μουσείο Μπενάκη,θα τιμήσει ξανά τον κορυφαίο καλλιτέχνη, με μεγάλη αναδρομική έκθεση, στα τέλη του 2015 αρχές 2016, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και την γκαλερί «Ζουμπουλάκη» όπου έχει δωρήσει πλήθος έργων του.


Οργάνωση έκθεσης: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου
Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης : Λίλη Πεζανού
Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό κτήριο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ-ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ,ΔΑΣΚΑΛΟΣ,ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΡΓΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ


___Ελένη Ιωάννου

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις