Κική Δημουλά

Τα παρακάτω είναι η ταπεινή μου γνώμη σε όσα λέγονται άδικα στο κείμενο «Dimoula Generator» για την ποιήτρια Κική Δημουλά και δηλώνω απερίφραστα θαυμάστριά της.


Οποιοδήποτε δανεικό κείμενο, ωραιοποιήσει ο oποιοσδήποτε, θέλοντας να κάνει τον ποιητή, δε σημαίνει ότι έγραψε ένα ποίημα ούτε ότι μπήκε στο Πάνθεον των ποιητών. Εκτός αυτού δε θα έχει το συναίσθημα ενός ποιήματος και την τελειότητα της γραφής της κυρίας Κικής Δημουλά. Θα είναι ένα κενό από συναίσθημα- εφόσον δεν είναι ποίημα - καλογραμμένο ενημερωτικό κείμενο.

Αυτό τελικά αποδεικνύει το άρθρο «Dimoula Generator», τίποτε περισσότερο,τίποτε λιγότερο. Το οποίο ποιος υπογράφει; Τον γνωρίζει κανείς; Προφανώς είναι ένας που θέλησε να γράψει, ώστε να γεμίσει το blog του ή ένας από τους πολλούς που θέλησε να γίνει γνωστός με τη μέθοδο του κιτρινισμού, ενός αποδεκτού προσώπου από τον λαό, όπως είναι η ποιήτρια, κυρία Κική Δημουλά.

Είναι εύκολο να κακολογείς, η θρασύτητα και η αγένεια υπερισχύουν της ευγένιας. Να επαινείς όμως προυποθέτει παιδεία και άνθρωπο που έχει να δώσει αγάπη. Τους Έλληνες του πνεύματος πρέπει να τους επαινούμε και όχι να τους θάβουν κάποιοι στα κακώς γραμμένα κείμενά τους. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν κρίνω τον υπογράφοντα του άρθρου «Dimoula Generator», γιατί δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Εξάλλου ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, με το ελαφρυντικό της «άσκησης δικαιώματος» του λόγου και της γραφής ακόμη και να προσβάλλει το υποκείμενο της πρότασής του εφόσον αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε ζούμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία κι αυτό μάλλον δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να την καταχράζονται με όποιο τρόπο εκείνοι θέλουν, π.χ ελευθερία λόγου, αγένειας, κ.τ.λ. Βέβαια ο καθένας μας κρίνεται από αυτά που λέει και γράφει και ευτυχώς οι νοήμονες άνθρωποι έχουν την αντίληψη να σκεφτούν και να κρίνουν.

Στην περίπτωση της ποιήτριας Κικής Δημουλά της οποίας το έργο είναι γνωστό και αναγνωρισμένο παγκοσμίως, ο Νίκος Δήμου -ο οποίος δεν είναι τυχαίος -λέει τα εξής σε ερώτηση δημοσιογράφου για το φαινόμενο Κική Δημουλά: «Η καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ»
Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, χαρακτηρίζει την κυρία Δημουλά ως «την καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ» και μιλά για τον θάνατο και την ανυπαρξία που είναι το κύριο θέμα στην ποίησή της.

Πηγή: New York Times-International Herald Tribune

Αυτές είναι μερικές αποδείξεις, για να κατανοήσουν κάποιοι την αξία της μεγάλης αυτής ποιήτριας, που φυσικά μόνο οι ξένοι αναγνωρίζουν, σε σημείο να προταθεί για το Νόμπελ Ποίησης. Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της ... ενώ οι ξένοι λαοί, οι λεγόμενοι βάρβαροι από εμάς τους «πολιτισμένους και εκλεπτυσμένους» Έλληνες, ξεχωρίζουν τα διαμάντια από τις πέτρες.
Βέβαια πρέπει κανείς να διαβάσει το έργο της και να εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση της δομής κάθε ποιήματός της για να κατανοήσει το μεγαλείο ψυχής μιας μοναχικής ύπαρξης που γράφει για να υπάρχει.
Μόνο σεβασμό λοιπόν οφείλουμε σε μία γυναίκα 81ος έτους που απλά γράφει ποίηση καταθέτοντας το είναι της στο χαρτί, χωρίς να κρίνει κανέναν παρά μόνο τον εαυτό της και ας μη ξεχνάμε πως για χάρη της το όνομα της Ελλάδας ακούγεται στο εξωτερικό για τον πολιτισμό και την παιδεία και όχι για δόλιες πράξεις και προδοσία της πατρίδας.
Εξάλλου η ίδια λέει: «Πατρίδα μου είναι η γλώσσα.» Και η γλώσσα της είναι η Ελληνική.
Και για να μη μακρυγορώ,περισσότερες πληροφορείες για το έργο της μπορείτε να διαβάσετε εδώ...

Κική Δημουλά στο kavalacity.net
Κική Δημουλά στο wikishareideas.gr

___Ελένη Ιωάννου
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις