Η Ζυράννα Ζατέλη στο Τρίτο Πρόγραμμα




Ραδιοφωνική ανάγνωση σε επεισόδια ,
από την ίδια τη συγγραφέα του μυθιστορήματος


___Μαγικός ρεαλισμός.
Η ζωή φέρνει το θάνατο και ο θάνατος τη ζωή.
Κύκλος ατέρμων___

 Μια καταπληκτική σειρά εκπομπών που μεταδόθηκε στη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Η βραβευμένη συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη ανάγνωσε σε 71 ημίωρες εκπομπές το εμβληματικό μυθιστόρημα της με τίτλο «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», που κυκλοφόρησε το 1993, αγαπήθηκε αμέσως από το ευρύ αναγνωστικό κοινό και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1994.
Το εγχείρημα της ραδιοφωνικής μεταφοράς και σκηνοθεσίας του μυθιστορήματος, είχε αναλάβει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ευσταθίου. Η ηχογράφηση είχε πραγματοποιηθεί σε διάστημα δύο μηνών (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011),από τους τεχνικούς ήχου Γιάννη Λαμπρόπουλο και Θάνο Καλέα. Τη μουσική επένδυση των επεισοδίων είχε επιμεληθεί ο Δημήτρης Αρσενόπουλος. 

"Αν πάρεις δέκα σκυλιά και πάς και τ' αφήσεις σ' έναν αγριότοπο, σε μια ερημιά απ' όπου δεν περνάει ψυχή ζώσα, τα σκυλιά αυτά μέσα σε λίγες εβδομάδες θα ξαναγίνουν λύκοι.
Αυτά είπε κάποιος ένα βράδυ, και με αφορμή την συγκίνηση κι έναν πολύπλοκο στην αμεσότητά του συνειρμό που μου προκάλεσε ο λόγος του, άρχισα να ανακαλώ κάποιες παλιές ιστορίες. Την αφορμή αυτή ενίσχυσαν-σαν αντίστροφος κατοπτρισμός-οι παρακάτω στίχοι του Paul  Celan:
Άγριο αυτό
που αργότερα
-στο δρόμο-
έγινε ξεκάθαρο"

Με αυτό το μικρό αλλά περιεκτικό πρόλογο μας τυλίγει στα  δίχτια της συγγραφής της στο μαγικό κόσμο του μυθιστόρημά της "Και με το φως του λύκου επανέρχονται" η αγαπημένη-σαν από άλλο κόσμο φερμένη-συγγραφέας  Ζυράννα  Ζατέλη. Γεννημένη στο Σοχό Θεσσαλονίκης, ανήσυχη περιπλανήθηκε στην αλλοδαπή-όπως η ίδια γράφει-και με ένα τραίνο βρέθηκε στην Αθήνα να διδάσκεται θέατρο. Το εγκατέλειψε γιατί κατάλαβε ότι η κλίση της ήταν μόνο το γράψιμο και από το θεατρικό σανίδι μεταπήδησε στη συγγραφή βιβλίων.
Εμφανίζεται στο προσκήνιο το 1984, με την "Περσινή αρραβωνιαστικιά", το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα.
Αργότερα ακολουθεί μια δεύτερη συλλογή με διηγήματα, με τίτλο "Στην ερημιά με χάρι".
Το 1993 καθιερώνεται με το υπέροχο μυθιστόρημα "Και με το φως του λύκου επανέρχονται", το οποίο και βραβεύεται τον επόμενο χρόνο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Με τον τίτλο "Ο θάνατος ήρθε τελευταίος", εκδίδει το 2001 το πρώτο μέρος της τριλογίας "Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους". Το βιβλίο σημειώνει αμέσως τεράστια επιτυχία και μετά από έναν χρόνο λαμβάνει το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Ακολουθεί, το 2005, η νουβέλα "Ο δικός της αέρας" .
Και το 2006 το αφήγημα "Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου
Το 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της "Το πάθος χιλιάδες φορές", ενώ το 2010 λαμβάνει άλλη μια διάκριση, αυτή του Βραβείου Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

[...] Παγίδα αὐτὴ ἡ εὐκολία καὶ βάλτος ἡ ρηχότητα.
Ζυράννα Ζατέλη, Αθήνα, 13 Αυγούστου 2006
Η Ζυράννα Ζατέλη είναι μία δυναμική και συνάμα ευαίσθητη, μία αληθινή με τεκμηριωμένη άποψη συγγραφέας ...με χάρι -παράφραση του τίτλου γνωστού βιβλίου της. Μία σύγχρονη μάγισσα των λέξεων και των ψυχών!


Η Ζυράννα Ζατέλη ζει ανάμεσα στην Αθήνα και τη Γαλλία. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Λιθουανία.

*Τα βιβλία της Ζυράννας  Ζατέλη κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
 


Κάποιες πληροφορίες είναι από τη wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις