Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Για αληθινούς φιλόζωους ιδιοκτήτες σκύλων

www.glavo.net
_________________________________________________________________________
 
Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για την προστασία των ζώων και των ανθρώπων θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως εξής:
 
1.   Δεν εγκαταλείπω ποτέ το σκύλο μου αδέσποτο στο δρόμο. 
 Το καλοκαίρι τον παίρνω μαζί μου ή βρίσκω άλλη λύση.

2.   Δεν τον αφήνω να φεύγει μόνος του από τον κήπο.
 Ελέγχω πόρτες και περίφραξη. Τον βγάζω περίπατο με το λουρί.

3.   Του φοράω πάντα ταυτότητα.
4.  Ποτέ δεν τον δένω με κοντή αλυσίδα.
 
5.  Δεν τον αφήνω μόνο ούτε δεμένο για πολλές ώρες, ούτε τον αφήνω συνέχεια στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι     Νιώθει ανία και μοναξιά. Χρειάζεται σωματική και πνευματική άσκηση.
 
6.  Τον περιορίζω τις ώρες της κοινής ησυχίας.
 
7.  Δεν τον αφήνω το καλοκαίρι στον ήλιο, ούτε σε κλειστό αυτοκίνητο.
       Παθαίνει θερμοπληξία.
 
8.  Του έχω πάντα μέρος (σπιτάκι) για να μένει, τροφή και νερό.

9.  Τον εκπαιδεύω για να είναι συνεργάσιμος.
 
10.  Φροντίζω την υγεία του και ακολουθώ τις συμβουλές του κτηνιάτρου μου. Δεν ξεχνώ τα εμβόλιά του.

11.  Μαζεύω τα περιττώματά του.
 
12.  Δεν τον αφήνω να ζευγαρώνει.
       Τον περιορίζω ή τον στειρώνω.
       Δεν χρειάζεται να προηγηθεί γέννα. Από τα χιλιάδες κουτάβια που γεννιούνται μόνο το 5% θα βρεί καλό σπιτικό. Τα υπόλοιπα υποφέρουν ή πεθαίνουν αδέσποτα και αβοήθητα. 
 
 
Ο Δωδεκάλογος του Υπεύθυνου Ιδιοκτήτη, πηγή:www.dogacademy.gr

______________________________________________________________________

Αν θέλεις να λέγεσαι και να είσαι αληθινός φιλόζωος ακολούθησε τα παραπάνω.
Γιατί το να έχεις ένα ζωάκι είναι σα να έχεις ένα παιδί που δε μεγαλώνει ποτέ και πρέπει εσύ να το κατευθύνεις και να το φροντίζεις.
Είναι μεγάλη ευθύνη.

___Ελένη Ιωάννου

Ο δεκάλογος του ... σκύλου destijldelarte.blogspot.gr

Ο δεκάλογος του ... σκύλου


Magnify Image

Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate / LIFO

Οδηγός ορθής συμπεριφοράς για τον ιδιοκτήτη τετράποδου

1. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους.

2. Πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι στην διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών, σε περίπτωση που ζητηθεί.

3. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.

4. Βάσει το νόμου 4039/12, επιτρέπεται η παρουσία των κατοικιδίων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις. Η σχετική εγκύκλιος του Λιμενικού που το απαγορεύει δεν υπερτερεί του νόμου.

5. Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας, επιτρέπεται επίσης το κολύμπι των ζώων σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.

6. Οι σκύλοι, μετά την επαφή τους με το νερό, συνηθίζουν να το τινάζουν από πάνω τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης, λοιπόν, θα πρέπει να μεριμνά ώστε αυτή η συνήθεια του σκύλου να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.

7. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που επιθυμούν να έχουν τα σκυλιά τους στην παραλία, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα, για να μην δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.

8. Κάτι πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν πως στους περισσότερους σκύλους αρέσει μεν το νερό και το παιχνίδι στη θάλασσα, αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη, όπως εμείς. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο με τις ώρες που επισκέπτονται τις παραλίες, όσο και με την εξασφάλιση σκιάς και παροχής φρέσκου νερού.

9. Για τα ίδια τα σκυλιά, πρέπει να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές.

10. Καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι οι σκύλοι δεν μπορούν, λόγω σκελετικής κατασκευής, να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν στην θάλασσα, αντίθετα με τους ανθρώπους.

πηγή: www.lifo.gr/mag
______________________________________________________________

www.thedogexpress.com
Φυσικά η ορθή συμπεριφορά θα πρέπει να ισχύει πρώτα για τους ανθρώπους.
Οι οποίοι πάνε στην παραλία και δεν συμπεριφέρονται φυσιολογικά νομίζοντας πως η παραλία τους ανήκει τη μετατρέπουν σε μπαρ-καφετέρια, σε ιδιωτική πισίνα, σε παιχνιδότοπο, σε παιδότοπο, σε ουρητήριο, σε σκουπιδότοπο, σε ό,τι έχει φανταστεί ο καθένας, ενοχλώντας εκείνους που συμπεριφέρονται σωστά πηγαίνοντας εκεί για να απολαύσουν το μπάνιο τους.
Άνθρωποι δίχως αρχές και βούληση, όχλος...
Όταν ο άνθρωπος έχει παιδεία όλα εξελίσσονται ομαλά.
Αλλά ποιος την έχασε για να τη βρουν οι λουόμενοι;
Μήπως οι σκύλοι που φέρονται τελικά πιο σωστά από τους ανθρώπους και αν μιλούσαν θα έλεγαν -όχι άνθρωποι, όχι ανόητοι σε θάλασσες και ακτές...


___Ελένη Ιωάννου


Ο δωδεκάλογος του καλού ιδιοκτήτη destijldelarte.blogspot.gr