Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

ΠΟΙΗΣΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ


ΠΟΙΗΣΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

«Οι καιροί στάθηκαν πάντα χαλεποί και η Ποίηση πάντα λειτουργούσε»
είχε πει στο λόγο του στη Σουηδική Ακαδημία το 1979 όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ, ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

~Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης~

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2011,100.000 ποιητές ένωσαν τις φωνές και τα γραπτά τους υψώνοντας το ανάστημά τους σε πείσμα των καιρών εναντίον της παγκόσμιας κρίσης. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Μεντεγίν της Κολομβίας από εβδομήντα διευθυντές λογοτεχνικών φεστιβάλ παγκοσμίως, εξαπλώθηκε σε ένα θριαμβευτικό παγκόσμιο τσουνάμι ποίησης με χιλιάδες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 500 πόλεις, σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο, γεννώντας το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης. Ένα κίνημα που μέσω
της τέχνης αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς ψέμα, φτώχεια, πόλεμο και τα επακόλουθα αυτού, για έναν κόσμο ευαισθησίας και αλληλεγγύης, ένα κόσμο ειρηνικό και δημιουργικό,πολιτισμένο.
Η Αθήνα το 2011 τίμησε αυτή την ημέρα στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων καθώς και σε άλλους πνευματικούς χώρους. Μεγάλες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης μαζί με σπουδαίους και καταξιωμένους ποιητές και με εκπροσώπους από τη νέα γενιά έδωσαν το παρών, απαγγέλλοντας δημοσιευμένα και ανέκδοτα ποιήματά τους. Παράλληλες εκδηλώσεις ενταγμένες στην Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τον Βόλο. Στις αρχές Μαρτίου 2011 τρεις ποιητές, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ο Γιώργος Μπλάνας και ο Ντίνος Σιώτης δημιουργούν το κίνημα «Ο κύκλος των Ποιητών»

~Οι Ποιητές ενώνουν τις φωνές τους~

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου του 2012, το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης (WPM) ανέβασε στο Facebook ένα μήνυμα στα αγγλικά και τα ελληνικά, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην χώρα μας. Αποσπάσματα από ποιήματα Ελλήνων ποιητών με μηνύματα για τις δύσκολες στιγμές τις χώρας μας, έκαναν το γύρο του Facebook. Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε:
«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς έλληνες ποιητές και όλους τους πολίτες της χώρας του Ομήρου. Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να θέσουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού πάνω από συμφέροντα κερδοσκόπων, τραπεζών και κερδοκάπηλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης απευθύνει έκκληση σε ποιητές, αναγνώστες και σε όσους νοιάζονται σε όλες τις χώρες να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον ελληνικό λαό, απαιτώντας αλλαγές σε κυβερνητικές πολιτικές, ένα τέλος σε επαίσχυντα στερεότυπα και πρωτοβουλίες που προωθούν τα ιδεώδη της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.»
Στην Ελλάδα την ίδια ημέρα, ποιητές, καλλιτέχνες, απλοί και επώνυμοι πολίτες, φορείς και σκεπτόμενοι άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού, με συνθήματα από τους στίχους των ποιητών μας, συνοδοιπόρησαν, κάνοντας μία διαφορετική διαμαρτυρία, θέλοντας να υπενθυμίσουν σε όλους, πως υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει ένας άλλος κόσμος αισιόδοξος, που αμύνεται με την τέχνη του λόγου και δείχνει την συμπαράσταση του στους πολίτες με την ευαισθησία και τη δύναμη των λέξεων της Ελληνικής γλώσσας μέσα από τους στίχους των μεγάλων ποιητών μας.

~Μάρτιος,μήνας Ποίησης 2013~

Η Ποίηση δίνει πνοή, είναι ζωή, είναι δημιουργία γι' αυτό και εφέτος αυτή την μέρα 21 Μαρτίου 2013-Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι άνθρωποι μέσω αυτής, εκφράζουν την ανάγκη τους για συλλογικότητα και αλλαγές στη ζωή τους με μία ποιητική δια-μαρτυρία.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-2013) η μέρα θα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο μας ποιητή.
«...Κάθομαι και κυττάζω έτσι πολλήν ώρα. Και μες στην τέχνη πάλι ξεκουράζομαι από την δούλεψή της». Κωνσταντίνος Καβάφης, Ζωγραφισμένα
Εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία, σύλλογοι, ποιητές και διάφοροι φορείς(ραδιόφωνο-διαδίκτυο κ.τ.λ.), διοργανώνουν εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και διαλέξεις από ποιητές, αναγνώσεις ποιημάτων, αποσπάσματα ταινιών και μελοποιημένα ποιήματα θα ακουστούν σε διάφορους χώρους. Προσκαλούνται όλοι οι Έλληνες να ποιήσουν, να μελοποιήσουν, να απαγγείλουν το αγαπημένο τους ποίημα, να εκφραστούν ποιητικά μέσα από τους στίχους σε μία ζωντανή ποιητική ανθολογία.
Στην Καβάλα στις 21 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών αγκαλιάζοντας πάντα με αγάπη κάθε μορφή τέχνης, θα συμμετάσχει στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης αφιερώνοντας την, στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Διοργανώνει την εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στον Καβάφη» και θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου, ώρα 21:00, στο OSCAR. Καλούνται όλοι οι συμπολίτες μας στην ποιητική βραδιά.
Εμείς οι Έλληνες, στη χώρα του επικού ποιητή Όμηρου και της ερωτικής Σαπφούς, την Ελλάδα, που γέννησε τον Γιάννη Ρίτσο, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Κώστα Βάρναλη, τον Κωστή Παλαμά, τον Οδυσσέα Ελύτη, την Κική Δημουλά, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Μάνο Χατζηδάκη και άλλους πολλούς, αναρίθμητους ποιητές, λογοτέχνες, αξιόλογους ανθρώπους της τέχνης-πάντα με όποιο τρόπο-θα βρίσκουμε εξόδους από την μαύρη τρύπα που μας δημιουργεί η σαπίλα του συστήματος. Η λανθασμένη τροπή των πραγμάτων δε μας πτοεί, θα προσπαθούμε να οδηγούμαστε μέσα από την τέχνη στην Άνοιξη της ζωής μας.

                                           «Την Άνοιξη αν δε τη βρεις τη φτιάχνεις»
                                                           Οδυσσέας Ελύτης
Η λογοτεχνία, τα βιβλία και οι τέχνες γεννούν πολιτισμένους ανθρώπους. Είναι το φως της ψυχής, ο φάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2013, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ,
καθιερώθηκε από την Unesco το 1999

ΠΟΙΗΣΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ___Ελένη Ιωάννου

Fund A Nation___Vote

 
 
Όταν το καράβι που ονομάζεται Ελλάδα βουλιάζει μέρα με τη ημέρα στων χρεών του τα ενάλια βάθη.                                                                                             Όταν οι καπεταναίοι του καραβιού την οδηγούν πρόσω ολοταχώς στην καταστροφή.                                                                                                                      Όταν οι επιβάτες του καραβιού πηδάνε στη θάλασσα της απογοήτευσής τους χωρίς σωτηρία.                                                                                                                  Όταν η ανεργία χτυπά την πόρτα διαδοχικά στον καθένα και όλοι πνίγονται στα χρέη ή σε μία κουταλιά νερού από την απελπισία.                                        Όταν η ανεργία στους νέους είναι πάνω από 50% τη στιγμή που το μέλλον τους διαγράφεται στον ορίζοντα τόσο αχνά όσο η υποφαινόμενη γραμμή του ορίζοντα,έρχεται η τόλμη της νιότης,η θέληση για ζωή,για επιβίωση και ξεπηδά από μέσα τους σα χείμαρρος γεννώντας λαμπρές ιδέες.                            Οι νέοι ξεφυτρώνουν από τα χαλάσματα σα τα λουλούδια που ομορφαίνουν τη ζωή μας,γεννιούνται από τα συντρίμμια που άφησαν οι κυβερνώντες αυτής της χώρας και προσπαθούν να την αναστήσουν μαζί με τη ζωή τους,ξέροντας και μη έχοντας βοήθεια από πουθενά,ψάχνουν διεξόδους σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και εφαρμογές στο διαδύκτιο.Μία ομάδα νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Καβάλα και αγωνίζονται για την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε όλοι καιρό τώρα,γνωρίζοντας ότι η δύναμη του πλήθους έχει μεγαλύτερη ισχύ από τη μονάδα,προσπαθούν με την ελπίδα να αλλάξουν ή να κατακτήσουν  τον κόσμο μέσω του διαδικτύου.Έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο και με την ορθή χρήση του σε συνδυασμό με τη δύναμη του κόσμου πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον.

[Καλώς ήρθατε (λοιπόν) στο Fundanation!

Η πρωτοβουλία μας είναι μια παγκόσμια κοινωνική και οικονομική πλατφόρμα, στην οποία η οικονομία συζητείται και επιχειρηματικές ιδέες χρηματοδοτούνται από άτομα, εταιρείες και οργανισμούς. Πρόκειται για έναν crowdfunding και crowdsourcing τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το Fundanation θα παροτρύνει και θα ενώσει άτομα, εταιρείες και οργανισμούς ώστε να δωρίζουν χρήματα τα οποία ύστερα θα διανέμονται σε επιχειρηματίες, ψηφίζοντας για τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες.

Άτομα, εταιρείες και οργανισμοί θα χρηματοδοτήσουν και θα αποφασίσουν για το επιχειρηματικό μέλλον ενός κράτους και επιτυχημένοι επιχειρηματίες θα λάβουν την χρηματοδότηση που χρειάζονται, ενισχύοντας έτσι την απασχόληση και τον ΑΕΠ μίας χώρας.

Μοιραστείτε την αγάπη.]

Οι τρεις αυτές παράγραφοι είναι το καλοσώρισμα στο site της ομάδας FUND A NATION.

Το FUND A NATION, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα απο την οποία οι ιδιοι οι άνθρωποι χρηματοδοτούν και ψηφίζουν τις επιχειρηματικές ιδέες των νέων και κατ'επέκταση αποφασίζουν για το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον τους.Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός,που έχει σκοπό την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από την κοινωνική συμμετοχή στις αποφάσεις των επιχειρήσεων.                                 Πάρε μέρος,κάνε μία δωρεά,την ελάχιστη που μπορείς διαμόρφωσε τον κόσμο.Για περισσότερες πληροφορείες http://fundanation.com και https://www.facebook.com/FundanationIdeaSpace

Βοηθήστε τον Γιάννη,τον Τόλη,τον Τάσο,την Καλλιόπη και τον Σταμάτη,αυτά τα νέα παιδιά που έκαναν τις σπουδές τους γεμάτα όνειρα για το μέλλον να μη νοιώθουν αποκλεισμένοι από τις όποιες ευκαιρίες ή παραγωγικές διαδικασίες,να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για το μέλλον του κόσμου και την κοινωνία που μας περιβάλλει.Εμείς, οφείλουμε να κρατάμε τη σκέψη στραμμένη σ’ αυτούς τους νέους που αναζητούν λύσεις σε προβλήματα,που πειραματίζονται με ιδέες.Αφήστε περισσότερο ελεύθερο χώρο,δώστε τους προσοχή, περισσότερη ενθάρρυνση,αφήστε τους να μιλήσουν για τα σχέδια και τα όνειρά τους,ώστε να δώσουμε μια ώθηση να πάνε εκείνοι πιο μακριά.

Πάρε μέρος,ψήφισε την ομάδα,διαμόρφωσε ένα έθνος.

Ψηφίστε εδώ:


Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας μας,μη τους αφήσετε να φύγουν από την Ελλάδα,τους χρειαζόμαστε,όπως κι εκείνοι τους μεγαλύτερους.

Η ισχύς εν τη ενώσει.

 
Fund A Nation___kavalacity.net___Eλένη Ιωάννου


Elena handmade