BookCrossing: το διάβασες ο ίδιος – δώσε το σε άλλον!
www.wikishareideas.gr
Τα βιβλία πρέπει να διαβάζονται, και όχι να κάθονται στα ράφια! – αυτό είναι το σύνθημα των ακτιβιστών του μπουκ-κρόσινγκ, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν όλο τον κόσμο σε μία μεγάλη βιβλιοθήκη.
Το μπουκ-κρόσινγκ επινοήθηκε το 2001 με πρωτοβουλία ενός ειδικού στις διαδικτυακές τεχνολογίες, του Αμερικανού Ρον Χορνμπέικερ. Ο ίδιος αποφάσισε να αφήσει 20 βιβλία στο λόμπι ενός ξενοδοχείου με επεξηγηματικές σημειώσεις, εγκαινιάζοντας την ανταλλαγή βιβλίων. Ήδη σε έξι μήνες στο κίνημα συμμετείχαν 300 άνθρωποι, οι οποίοι άφηναν τα διαβασμένα βιβλία σε διάφορα μέρη, ώστε ο καθένας να μπορούσε να τα βρει και να τα διαβάσει, ενώ στη συνέχεια να τα δώσει σε άλλους, αφήνοντας έτσι το βιβλίο ελεύθερο. Από τις ΗΠΑ το κίνημα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, όπου έτυχε θερμής υποδοχής αρχικά στην Ιταλία και τη Γαλλία, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογιστούν όλοι, όσοι συμμετέχουν στις ανταλλαγές βιβλίων σε όλο τον κόσμο: στο σύστημα διανομής των βιβλίων είναι καταχωρημένοι 1 100 000 άνθρωποι και 9 εκατομμύρια βιβλία.
Αυτή η ενασχόληση έγινε γρήγορα της μόδας, ενώ οι υψηλές τιμές των βιβλίων συνέβαλαν στην εξάπλωσή της. Πώς γίνεται η διαδικασία της ανταλλαγής βιβλίων; Πρέπει να πάρεις ένα βιβλίο, να του επισυνάψεις ένα σημείωμα με περίπου το εξής περιεχόμενο: «Αυτό το βιβλίο είναι τμήμα της παγκόσμιας βιβλιοθήκης!» Σε πολλές χώρες οι άνθρωποι απελευθερώνουν τα βιβλία από την αιχμαλωσία σε σκονισμένα ράφια και μοιράζονται τα αγαπημένα έργα, αφήνοντάς τα σε ένα εμφανές σημείο σε δημόσιους χώρους. Μπορείτε να μοιραστείτε τη χαρά της γνωριμίας με αυτό το βιβλίο με τον πρώην κάτοχό του. Πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα www.bookcrossing.ru, στη συνέχεια να αφήσετε το βιβλίο σε ένα προμελετημένο μέρος, μετά να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα, αποδίδοντας στο βιβλίο έναν αριθμό. Ή ανάποδα: αρχικά εγγράφετε το βιβλίο στην ιστοσελίδα, υποδεικνύοντας το μέρος, όπου θα το αφήσετε, και στη συνέχεια το αφήνετε.
Σε πολλούς προκύπτει το ερώτημα: γιατί χρειάζεται αυτό; Είναι απλό: τα βιβλία «απελευθερώνονται» από την ακινησία στο ράφι και γίνονται αναγνώσιμα, ενώ με τη βοήθεια της ιστοσελίδας μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη μετακίνηση του βιβλίου: ο πρώην κάτοχος θα λάβει ενημερωτικό e-mail, ότι το βιβλίο βρέθηκε. Δηλαδή η ανταλλαγή βιβλίων γίνεται τακτοποιημένη. Ένας άλλος σκοπός της εγγραφής του βιβλίου είναι η μετατροπή του κόσμου σε μία τεράστια βιβλιοθήκη. Η διεθνής ιστοσελίδα www.bookcrossing.com καταχωρεί βιβλία σε διάφορες γλώσσες από διάφορες χώρες.
Όσοι συμμετέχουν στο μπουκ-κρόσινγκ διαθέτουν το δικό τους λεξιλόγιο. Οι πιο κοινοί όροι είναι – αφημένα βιβλία – δηλαδή βιβλία που έχουν αφεθεί «ελεύθερα», ανευρεθέντα βιβλία, και ασφαλές ράφι. Ασφαλές ράφι είναι το μέρος, όπου μπορεί κάποιος να αφήσει ένα βιβλίο και να το βρει, συνήθως τέτοια ράφια υπάρχουν σε βιβλιοθήκες, σε καφετέριες, σε βιβλιοπωλεία, σε πανεπιστήμια. Αλλά μπορεί κάποιος να αφήσει ένα βιβλίο και στο δρόμο, σε παγκάκια, σε πάρκα, στο μετρό, στο λεωφορείο, το σημαντικό είναι να μην ξεχνάει να τα προμηθεύει με κατάλληλες ετικέτες.
Συνήθως οι άνθρωποι αφήνουν κλασικά βιβλία και σύγχρονη λογοτεχνία, συχνά συναντώνται βιβλία φαντασίας και αστυνομικά. Οι αληθινοί μπουκ-κρόσερς είναι ανιδιοτελείς, δεν τους πειράζει να αφήνουν καλά βιβλία, ο βασικός κανόνας τους: το διάβασες – μοιράσου το με άλλους!
Οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων στην Ευρώπη υποστηρίζουν ενεργά τους μπουκ-κρόσερς: κανένας δεν σκέφτεται, ότι από τη δωρεάν διάδοση θα μειωθεί ο αριθμός των βιβλίων που αγοράζονται, το αντίθετο μάλιστα. Πολλοί εκδότες και έμποροι βιβλίων θεωρούν, ότι το δημοφιλές κίνημα βοηθάει στην αύξηση του κύκλου των βιβλιόφιλων.
Στη Ρωσία το μεγάλης κλίμακας μπουκ-κρόσινγκ «Πέτα και διάβαζε» εμφανίστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Σότσι. Στη ζώνη των επιβατών έχουν τοποθετηθεί ράφια για βιβλία και περιοδικά. Εκεί υπάρχει και ρωσική κλασική λογοτεχνία, και ξένη λογοτεχνία, και επιστημονικά βιβλία, και άλμπουμ τέχνης, και παιδικά βιβλία.
Τα βιβλία είναι σαν τα πουλιά, «Αφήνοντας ένα βιβλίο ελεύθερο, του δίνεις ζωή!», υποστηρίζουν οι μπουκ-κρόσερς.
Σχόλια