Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tαινίες του Andrei Tarkovsky

Οι ταινίες του Andrei Tarkovsky διαθέσιμες στο YouTube από το κινηματογραφικό στούντιο Mosfilm.

Andrei Tarkovsky
_______________________________________________________________________________

Ο Andrei Tarkovsky, ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου. Ο κατά πολλούς σημαντικότερος σκηνοθέτης του μεταπολεμικού Σοβιετικού κινηματογράφου, χαιρετίζεται όχι μόνο από τους κινηματογραφόφιλους ανά τον κόσμο, αλλά και από τους ανθρώπους του χώρου, όπως οι Bergman και Kurosawa, για την πνευματικότητα του έργου του, σε συνδυασμό με την προσωπική του σινέ σφραγίδα.
 
Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Ζαβράγιε. Ήταν γιος του σημαντικού ποιητή Αρσένϊι Ταρκόφσκι. Σπούδασε μουσική, ζωγραφική, γλυπτική και αραβικά. Συμμετείχε σε γεωλογική αποστολή στην ανατολική Σιβηρία. Από το 1956 φοίτησε για περίπου τέσσερα χρόνια στην κινηματογραφική σχολή VGIK (Ινστιτούτο κινηματογράφου της Σοβιετικής Ένωσης), υπό τις οδηγίες του Μιχαήλ Ρομ. Στις τελικές εξετάσεις παρουσίασε την πτυχιακή του εργασία, που αποτελεί την πρώτη του ουσιαστικά κινηματογραφική δουλειά, με τίτλο Ο βιολιστής και ο οδοστρωτήρας, διάρκειας 46 λεπτών (1960).
Η διεθνής αναγνώριση του Ταρκόφσκι ήρθε με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν 1962, η οποία κέρδισε τρεις "Χρυσούς Λέοντες" στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Της Βενετίας, μεταξύ των οποίων το βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας.

Επόμενη κινηματογραφική ταινία του Ταρκόφσκι αποτέλεσε η επική παραγωγή του 1968 "Αντρέι Ρουμπλιόφ", η οποία αντιμετώπισε τον εξονυχιστικό έλεγχο και πολλές παρεμβάσεις εκ μέρους των σοβιετικών αρχών, με αποτέλεσμα η δημόσια προβολή της στη Ρωσία να καθυστερήσει για αρκετά χρόνια μέχρι το 1971. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών, αποκομίζοντας τελικά το βραβείο Fipresci.
Ο Ταρκόφσκι σκηνοθέτησε τις περισσότερες ταινίες του στη Ρωσία. Το 1983 πραγματοποίησε για πρώτη φορά γυρίσματα εκτός της Ρωσίας, στην Τοσκάνη της Ιταλίας, για τις ανάγκες της ταινίας Νοσταλγία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία.

Από το ξεκίνημά του, το 1958, μέχρι και την τελευταία του ταινία που κέρδισε τέσσερα βραβεία στις Κάννες, την "Θυσία" γυρισμένη στη Σουηδία το 1986, που ήταν και η χρονιά του θανάτου του από καρκίνο στη Γαλλία, έχουμε επτά αριστουργηματικές ταινίες και μερικές μικρού μήκους.
 
Οι ταινίες που θα παρακολουθήσετε, των οποίων οι σύνδεσμοι (links) βρίσκονται παρακάτω συνοδευόμενοι από τις αφίσες τους, είναι σε αγγλικούς υπότιτλους και εξαιρετική ποιότητα εικόνας και ήχου. Η επιμέλεια έγινε στο ιστορικό κινηματογραφικό στούντιο στη Ρωσία, τη Mosfilm («Киноконцерн Мосфильм»).
 
_______________________________________________________________________________
 
Ivan’s Childhood (Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν, 1960)Link
 
«Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» (1962), την οποία ο Ζαν Πολ Σαρτρ έγραψε πως είναι «η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ του», αφηγείται την ιστορία του νεαρού ορφανού Ιβάν μέσα από μια σειρά ονείρων και συζητήσεων.

πηγή φωτογραφίας: en.wikipedia.org
 
Αndrei Rublev (Αντρέι Ρουμπλιόφ, 1966) Part 1Part 2

«Αντρέϊ Ρουμπλιόφ» (1968), το κατά πολλούς αριστούργημα του Ταρκόφσκι. Βρισκόμαστε στη Ρωσία του 15ου αιώνα, όπου ο αγιογράφος Θεοφάνης ο Έλληνας επιλέγει ως βοηθό του το μοναχό Αντρέι Ρουμπλιόφ, που έχει διάφορους θεολογικούς προβληματισμούς κι όταν σε μια επιδρομή των Ταρτάρων αναγκάζεται να σκοτώσει, απαρνείται για μεγάλο διάστημα τη ζωγραφική.
 
πηγή φωτογραφίας: en.wikipedia.org
 


 
 
 Solaris (Σόλαρις, 1972)Part 1Part 2

«Σολάρις» (1971). Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ, το «Solaris» αποτελεί την πρώτη απόπειρα του Ταρκόφσι να ασχοληθεί με το σινεμά του φανταστικού, ακολουθώντας το οδοιπορικό του Κρις Κελβίν, που έχει σταλεί σε αποστολή στον πλανήτη Solaris για να ξεδιαλύνει τα μυστήρια που αναφέρθηκαν από έναν προηγούμενο κοσμοναύτη, τον Μπάρτον.
 
πηγή φωτογραφίας: upload.wikimedia.org
 
  
The Mirror (Ο καθρέφτης, 1975)Link

«Ο Καθρέφτης» (1974). Εκεί ένας άντρας, γύρω στα σαράντα πεθαίνει και θυμάται το παρελθόν του: την παιδική του ηλικία, τη μητέρα του, τον πόλεμο, προσωπικές του στιγμές αλλά και πράγματα που αφηγούνται την ιστορία του ρώσικου έθνους.
 
en.wikipedia.org
Stalker (Στάλκερ, 1979)Part 1Part 2

«Στάλκερ» (1979), που περιγράφει την πορεία τριών ατόμων μέσα σε ένα φανταστικό τοπίο που ονομάζεται «ζώνη» αναζητώντας ένα σημείο που λένε ότι εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες του ανθρώπου.
 
πηγή φωτογραφίας: en.wikipedia.org
 
Nostalghia (Νοσταλγία, 1983)Link

«Νοσταλγία» (1983). Εδώ, κεντρικός ήρωας είναι ο συγγραφέας Αντρέι Γκορσακόφ που σκοπεύει να γράψει την βιογραφία του Ρώσου συμπατριώτη του και ποιητή Σασνόφσκι, ο οποίος είχε ζήσει τον 18ο αιώνα και αφού έμεινε στην Ιταλία για τρία χρόνια, επιστρέφοντας στην Ρωσία είχε γίνει ράκος και αυτοκτόνησε. Ο Αντρέι για να μπορέσει να καταλάβει τι ήταν αυτό που σημάδεψε την ζωή του Σασνόφσκι, αποφασίζει να επισκεφτεί την Ιταλία, τον τόπο που είχε ζήσει ο Σασνόφσκι.
 
πηγή φωτογραφίας:s-media-cache-ak0.pinimg.com
 
________________________________________________________________________________
 
Three Student Films by Tarkovsky  (Οι τρεις μικρού μήκους ταινίες)
 
The Killers, 1956 – Link

There Will Be No Leave Today, 1958 – Link


The Steamroller and the Violin, 1960 – Link
«Το βιολί και ο οδοστρωτήρας» (1960), ένα μεσαίου μήκους -45 λεπτών- φιλμ, που αποτέλεσε την πτυχιακή εργασία του Ταρκόφσκι για την κινηματογραφική σχολή που παρακολουθούσε στη Ρωσία (την θρυλική VGIK).
_______________________________________________________________________________

Andrei Tarkovsky filmography
_______________________________________________________________________________

Σημείωση: Επιλογή CC, για να έχετε υπότιτλους.

Οι πληροφορίες των ταινιών είναι από το ΣΙΝΕΜΑlife.gr.
Οι πληροφορίες του βιογραφικού είναι από τη wikipedia.

Επιμέλεια άρθρου Ελένη Ιωάννου

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις