Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Τα 17 ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ανέδειξε η Unesco

Τα 17 ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ανέδειξε η Unesco
odysseus.culture.gr

Μία ξενάγηση σε εκπληκτικά 17 εκπληκτικά Μνημεία της χώρας μας!

 
 
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς.
 
Χάρη στη γεωγραφική της θέσης, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, από την αρχιτεκτονική μνημείων και των οικισμών, μέχρι τις διατροφικές συνήθειες.
 
Η UNESCO με την καθιέρωση του θεσμού των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς θέλησε να προστατεύσει και να αναδείξει μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρους με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.
 
Το Visit Greece μας ξεναγεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της χώρας μας. Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος, το 1986. Ο κατάλογος έκτοτε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σήμερα περιλαμβάνει δεκαεπτά μνημεία σε όλη τη χώρα.
 

1naos epikoureiou apolona stis vasses
Στο κέντρο της Πελοποννήσου, στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων στέκει αγέρωχος και αειθαλής ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Εμπνευστής και κατασκευαστής του ναού θεωρείται ο Ικτίνος, μέγας αρχιτέκτονας της αρχαιότητας, που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα. Τον ναό μπορείτε να προσεγγίσετε από την Ηλεία, μετά από μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα, ή από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη.
 
Δείτε εδώ την ιστορία του και ένα εκπληκτικό βίντεο.
 
 
2. Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως Αθηνών (1987)

2.Akropoli
Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα.
 
 
3. Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών (1987)

3.Delfoi
Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.
 
 
4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)

4.Asklipeio
Στην ενδοχώρα της Επιδαύρου, σε μία περιοχή με ήπιο κλίμα και άφθονα πηγαία ιαματικά νερά, βρισκόταν το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ήταν το κύριο ιερό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης της Επιδαύρου, αλλά η φήμη του και η αναγνώριση της σημασίας του γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε από όλους τους Έλληνες ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Περισσότερα από διακόσια ιαματικά κέντρα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο θεωρούνταν ιδρύματά του. Τα μνημεία του αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα.
 
 
5. Άγιον Όρος – Άθως (1988)

5.Agios oros
Το Άγιον Όρος είναι η ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Έχει μήκος περίπου 60 χλμ., πλάτος 8 μέχρι 12 χλμ. και καλύπτει μια έκταση περίπου 360 τ.μ. Γύρω από την ονομασία και την παλαιότερη ιστορία του Όρους υπάρχουν πολλοί και διάφοροι θρύλοι και παραδόσεις. Οι αρχαίοι ονόμαζαν Ακτή ολόκληρη τη χερσόνησο. Οι πηγές αναφέρουν την ύπαρξη επτά πολισμάτων κατά τους προχριστιανικούς χρόνους: Σάνη, Θύσσος, Κλεωναί, Δίον, Ολόφυξος, Ακρόθωοι, Απολλωνία. Κατάλληλος σαν τοποθεσία ο Άθως συγκέντρωσε ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους πολλούς μοναχούς, που προέρχονταν από όλα τα σημεία της αυτοκρατορίας.
 
 
6. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)

6.Rodos
Στην καρδιά της Ρόδου, στη μεσαιωνική πόλη, πλανιέται ένα άρωμα ολοζώντανο και μυστηριακό, φερμένο μέσα από τους αιώνες. Το περιβόητο Τάγμα των Ιωαννιτών Οσπιταλιέρων Ιπποτών άφησε για πάντα την σφραγίδα του στο νησί. Αν περπατήσει κάποιος στην πάντα ζωντανή πολιτεία, θα ακούσει τον καλπασμό των αλόγων και τους ψιθύρους της ιστορίας.Η πολιτεία δεν ερήμωσε και δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Αποτελεί μια από τις σπάνιες επιβιώσεις του μεσαιωνικού κόσμου, που στέκει αλώβητη, με όλο της το σφρίγος και την ωραιότητα.
 
 
7. Μετέωρα (1988)

7.meteora
Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αι. Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.
 
 
8. Παλαιοχρηστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)

8.Thessaloniki
Ο κατάλογος των μνημείων περιλαμβάνει την Ροτόντα, τον ναό του Αχειροποίητου, το ναό του Αγίου Δημητρίου, τη Μονή Λατόμου, το ναό της Αγίας Σοφίας, την Παναγία των Χαλκέων, το ναό των Αγίων Αποστόλων, το ναό του Αγίου Νικολαόυ Ορφανού και το Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.
 
 
9. Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά (1989)

9.Mystras
Μια επίσκεψη στο Μυστρά, έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης, μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε άλλη διάσταση, στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου, αλώβητη από το χρόνο, γοητεύει με την ακαταμάχητη ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα υπέροχα μνημεία της: τα «Παλάτια των Παλαιολόγων», οι κατοικίες των ευγενών (Λάσκαρη, Φραγκόπουλου), οι επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου) συνθέτουν ένα σκηνικό μεγαλείου αλλοτινών εποχών.
 
 
10. Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (1989)

10.Olympia
Στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Δία. Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, που ενώνονται σε αυτή την περιοχή. Παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής, τον ξακουστό Πέλοπα, και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.
 
 
11. Αρχαιολογικός χώρος Δήλου (1990)

11.Dilos
Στους αρχαίους χρόνους, ο μύθος της γέννησης του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος έκανε το νησί ιερό: κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν να γεννηθεί στα χώματά του. Και, εφόσον επρόκειτο για λίκνο αθανάτων, κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν ούτε να πεθάνει εκεί. Έτσι, εκτός από τη σπουδαιότητα που είχε ως θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο, το νησί διατηρούσε και μια αποκλειστικότητα: ακόμα και στην περίοδο της μεγάλης άνθησης της Δηλιακής Συμμαχίας, οι γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν, όπως και όσοι και όσες φαίνονταν να πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους, στέλνονταν στο γειτονικό νησί της Ρήνειας. Όλος ο τότε γνωστός κόσμος αναγνώριζε την ιερότητα του νησιού και ήξερε τη μοναδικότητά του. Σήμερα, το νησί παραμένει μοναδικό σε ολόκληρο το γνωστό κόσμο: πουθενά δεν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος φυσικός νησιωτικός αρχαιολογικός χώρος, τόσο μεγάλης σπουδαιότητας.
 
 
12. Μονή Δαφνίου, Μονή Όσιου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)

12.Xios
Το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, το επιφανέστερο μνημείο των μεσαιωνικών χρόνων στη Χίο, ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αι. με αυτοκρατορική χορηγία. Η Ζωή και η Θεοδώρα, κόρες του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ και ανηψιές του Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, καθώς και ο αυτοκράτωρ Κων/νος Θ΄ ο Μονομάχος, τρίτος σύζυγος της Ζωής, στάθηκαν οι χορηγοί για την κατασκευή του μνημείου. Η ίδρυση της μονής συνδέεται με μοναστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία στη θέση όπου κτίσθηκε το Καθολικό είχε βρεθεί από τρεις Χιώτες ασκητές θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κρεμασμένη σε κλάδο μυρσίνης.
 
 
13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου (1992)

13.Samos
Η αρχαία Σάμος (Πυθαγόρειο) εθεωρείτο μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Τόσο σε αυτήν όσο και στο χώρο του Ηραίου, τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούνται στην 4η χιλιετία π.Χ. Η περίοδος της ακμής της Σάμου τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. Το νησί ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη και απέκτησε εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική Μικρά Ασία και τις Μεσογειακές χώρες. Οι Σάμιοι ίδρυσαν αποικίες στην ακτή της Ιωνίας, στη Θράκη και τη Δύση.
 
 
14. Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα) (1996)

14.Vergina
Η ανασκαφή του Καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου και των συνεργατών του στη Μεγάλη Τούμπα του χωριού Βεργίνα Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία, έφερε το 1977 στο φως τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, στις υπώρειες των Πιερίων, υπήρξε η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, οι Αιγές. Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με το σύγχρονο στέγαστρό του φιλοξενεί σήμερα την κυρίως ανασκαφή, καθώς και την έκθεση των σημαντικότερων ευρημάτων από τους τάφους.
 
 
15. Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)

15.Mykines
Τα πρώτα αρχαιολογικά σπαράγματα υποδεικνύουν ότι η περιοχή των Μυκηνών κατοικήθηκε ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ., από τους προϊστορικούς χρόνους. Με θέση οχυρή και δεσπόζουσα, ανάμεσα στους κωνικούς και ήρεμους λόφους του Προφήτη Ηλία και της Σάρας και άφθονο νερό, αποτέλεσε ιδανικό τόπο για να εγκατασταθεί και να προστατευτεί ο άνθρωπος. Η μεγάλη ακμή των Μυκηνών, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική, τα γραπτά μνημεία και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό, ήταν στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, ανάμεσα στο 1350 και το 1200 π.Χ.
 
15.Tyrintha
Η οχύρωση του λόφου της Τίρυνθας (στο 8ο χλμ. του δρόμου Άργους – Ναυπλίου), που προφυλάσσει το ανακτορικό συγκρότημα, είναι τόσο εντυπωσιακή κατασκευή, ώστε οι αρχαίοι Έλληνες δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ολοκληρώθηκε από ανθρώπινο χέρι. Έτσι, αρχιτέκτονες της Τίρυνθας θεωρήθηκαν οι Κύκλωπες, που έφερε μαζί του από τη μακρινή Λυκία ο μυθικός ιδρυτής της πόλης, ο Προίτος. Με την Τίρυνθα συνδέονται όλοι οι μεγάλοι ήρωες που διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις. Ο Βελλερεφόντης, ο Περσέας, ο Ηρακλής. Πράγματι, η κατασκευή του τείχους είναι αδιανόητη και αποτελεί πρόκληση για τη λογική, ακόμα και του σημερινού επισκέπτη. Στέκεται κανείς εκστατικός μπροστά στην τέλεια συναρμογή αυτών των τεράστιων ογκόλιθων, μη μπορώντας να κατανοήσει ούτε πώς, ούτε ποιοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τέτοιον μηχανικό άθλο.
 
 
16. Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Σπήλαιο Αποκαλύψεως στην Πάτμο (1999)

16.Patmos
Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου Πελάγους. Ιδρυτής της μονής υπήρξε ο όσιος Χριστόδουλος (1088), ο οποίος με χρυσόβουλλο του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού έλαβε το νησί της Πάτμου απαλλαγμένο από φορολογικές υποχρεώσεις. Xτισμένη στην κορυφή βουνού, προφανώς στη θέση του ναού της Aρτέμιδος και μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η μονή περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από το τέλος του 11ου αι. μέχρι τον 17ο αι.
 
 
17. Παλαιά Πόλη Κέρκυρας (2007)

17. Kerkyra
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, προσδιόρισε από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο ρόλο που επρόκειτο να διαδραματίσει το νησί στην πλοκή της ιστορίας της Μεσογείου. Η Κέρκυρα, στο δρόμο των καραβιών και των μετακινήσεων, υπήρξε διαχρονικά αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων από όλους τους κατά καιρούς κυρίαρχους, πρωταγωνιστώντας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης.
 Συντάκτης: ΤεχνοΠερσόνα 

Πολυτονικό στον υπολογιστή μας

Πολυτονικό στον υπολογιστή μας
ισχύουν και για το 2007, μόνο που είναι διαφορετικό το περιβάλλον
Για να γράψουμε πολυτονικά στον υπολογιστή μας δε χρειάζεται να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα. Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε windows xp, vista ή windows 7, τα πολυτονικά υπάρχουν ήδη στον υπολογιστή μας, αρκεί να τα εγκαταστήσουμε.
 
Πώς εγκαθιστούμε το πολυτονικό;
 
Οι οδηγίες που ακολουθούν αφορούν windows 7.
Όσοι έχουν windows xp, αν θέλουν, μπορούν να κατεβάσουν τις οδηγίες, πατώντας εδώ
 
1. Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της γλώσσας, που βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία
 
2. Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε "Ρυθμίσεις"
 
3. Θα εμφανιστεί το παρακάτω  παράθυρο
 
4. Κάνουμε αριστερό κλικ στο "Πληκτρολόγιο" "Ελληνικά" (γα γίνει έντονο, όπως φαίνεται στην εικόνα) και πατάμε το πλήκτρο προσθήκη
 
5. Θα εμφανιστεί το παρακάτω (ή παρόμοιο) παράθυρο από το οποίο βρίσκουμε τα ελληνικά και επιλέγουμε "ελληνικά πολυτονικά". Πατάμε ΟΚ , για να κλείσει το τελευταίο παράθυρο και ξανά ΟΚ για να κλείσει το προτελευταίο. Από τη στιγμή αυτή έχουμε εγκαταστήσει τα πολυτονικά στον υπολογιστή μας.
 
6. Εφόσον έχουμε γυρίσει το πληκτρολόγιο από τα αγγλικά στα ελληνικά (με τα πλήκτρα Alt + Shift) πατάμε τα πλήκτρα Ctrl + Shift για να αλλάξουμε από μονοτονικά ελληνικά σε πολυτονικά και το αντίστροφο.
 
 
Πώς βάζουμε τους τόνους και τα πνεύματα;
Διαβάστε τις οδηγίες που ακολουθούν παρακάτω ή κατεβάστε το αρχείο πατώντας εδώ ή εδώ  *. Η φωτογραφία που ακολουθεί νομίζω πως είναι αρκετά κατατοπιστική. Για να μην ξεχνάτε τη θέση των τόνων, σημειώστε τους μ' ένα μαρκαδόρο (αν το πληκτρολόγιό σας είναι μαύρο, μ' ένα στυλό με διορθωτικό) ή αποθηκεύστε τη φωτογραφία στην επιφάνεια του υπολογιστή σας, για να τη συμβουλεύεστε, όταν χρειαστεί.
Για να βάλουμε τους τόνους και τα πνεύματα της αρχαίας ελληνικής πρέπει να πατάμε τους συνδυασμούς κάποιων πλήκτρων, όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω.
Μπορεί να φαίνονται - και είναι - λίγο περίπλοκα... κυρίως, όμως, είναι θέμα συνήθειας.
Μέχρι να τα μάθετε, σημειώστε μ' ένα μαρκαδόρο στο κάθε πλήκτρο το πνεύμα ή τον τόνο που δίνει, π.χ.
  1. στο πλήκτρο (+/=) την ψιλή - περισπωμένη / δασεία - περισπωμένη (/)
  2. στο πλήκτρο ([) την περισπωμένη / υπογεγραμμένη (/)
  3. στο πλήκτρο (]) την βαρεία ()
  4. στο πλήκτρο ("/;) την ψιλή / δασεία (/)
  5. στο πλήκτρο (?//) την ψιλή οξεία / δασεία οξεία (/)
 
Επιθυμητό αποτέλεσμα
Συνδυασμός πλήκτρων
υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα Shift + ( [ ) και μετά το φωνήεν
οξεία έ
 (;) και μετά το φωνήεν (κανονικά η οξεία μπαίνει με το πλήκτρο Q και μετά το φωνήεν
περισπωμένη
 ( [ ) και μετά το φωνήεν
βαρεία
 ( ] ) και μετά το φωνήεν
οξεία υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα δεξί Alt κουμπί + ( Q ) και μετά το φωνήεν
 
 
Σε γενικές γραμμές:
 
  1. Μαθαίνουμε τα πλήκτρα ή τους συνδυασμούς πλήκτρων για την ψιλή.
  2. Για τη δασεία πατάμε τα πλήκτρα της ψιλής και ταυτόχρονα και το Shift.
  3. Για να βάλουμε και υπογεγραμμένη πατάμε τα πλήκτρα της ψιλής και ταυτόχρονα  και το Ctrl
 
ψιλή
 ( “ )[i] και μετά το φωνήεν ή το ρ
ψιλή οξεία
 ( / ) και μετά το φωνήεν
ψιλή περισπωμένη
(+) και μετά το φωνήεν
ψιλή υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα δεξί Alt + (') και μετά το φωνήεν
ψιλή οξεία υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα Ctrl + Alt + ( / ) και μετά το φωνήεν*
ψιλή περισπωμένη υπογεγρ.
Ταυτόχρονα δεξί Alt + (=) και μετά το φωνήεν
ψιλή βαρεία
 πλήκτρο ( \ ) και μετά το φωνήεν
ψιλή βαρεία υπογεγραμ.
Ταυτόχρονα Ctrl + Alt + ( \ ) και μετά το φωνήεν*
δασεία
Shift + ( “ ) και μετά το φωνήεν ή το ρ
περισπωμένη υπογεγραμμ.
Ταυτόχρονα Ctrl + Alt + ( [ ) και μετά το φωνήεν*
δασεία οξεία
Ταυτόχρονα Shift + ( ? ) και μετά το φωνήεν
δασεία περισπωμένη
Ταυτόχρονα Shift + ( + ) και μετά το φωνήεν*
δασεία υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα Alt + Shift + Ctrl + ( " ) και μετά το φωνήεν
δασεία οξεία υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα Alt + Ctrl + (?) και μετά το φωνήεν
δασεία περισπωμένη υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα δεξί Alt + Shift + Ctrl + ( + ) και μετά το φωνήεν
βαρεία υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα Alt + Ctrl + ( ] ) και μετά το φωνήεν
δασεία βαρεία
Ταυτόχρονα Shift + ( | ) και μετά το φωνήεν
δασεία βαρεία υπογεγραμμένη
Ταυτόχρονα Alt + Ctrl + ( | ) και μετά το φωνήεν
διαλυτικά βαρεία
Ταυτόχρονα Shift + ( ~ )[ii] και μετά το φωνήεν
διαλυτικά οξεία
Πλήκτρο ( ` )[iii] + φωνήεν
διαλυτικά περισπωμένη
Ταυτόχρονα Ctrl + alt + πλήκτρο ( ` ) και μετά το φωνήεν
σύμβολο βραχέων
Ταυτόχρονα Shift + πλήκτρο ( - ) και μετά το φωνήεν
σύμβολο μακρών _ῡ
Πλήκτρο ( - ) + φωνήεν

 
[i] δεξιά από τον τόνο
[ii] βρίσκεται πάνω αριστερά στο πληκτρολόγιο
[iii] βρίσκεται πάνω αριστερά στο πληκτρολόγιο, το ίδιο με το προηγούμενο
 
Πού μπορούμε να γράψουμε πολυτονικά;
 
Πολυτονικά μπορούμε να γράψουμε σε επεξεργαστές κειμένου, π.χ. ms office ή openoffice, σε μήνυμα (mail), σε ιστολόγιο (μπλογκ)... γενικώς παντού.