Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Η Όπερα της Βαλίτσας-Τζάκομο Πουτσίνι

Τζάκομο Πουτσίνι
Mποέμ
Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
22 Σεπτεμβρίου 2013
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΡΟΣ Μ. ΝΟΜΙΚΟΣ - ΦΗΡΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ώρα έναρξης: 21.00

Σκηνικά - Κουστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Χορογραφία: Διονύσης Τσαφταρίδης
Φωτισμοί: Νίκος Εργαζάκης
Μετάφραση ποιητικού κειμένου: Μαρία Μουρκούση
Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος


Ροντόλφο:Γιάννης Χριστόπουλος
Μιμή:Έλενα Κελεσίδη
Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός
Μουζέτα:Μαρία Κόκκα
Σωνάρ: Χρήστος Λάζος
Κολλίνε:Θεόδωρος Μωραΐτης
Αλτσιντόρο:Παύλος Μαρόπουλος
Έρωτας-Θάνατος:Διονύσης Τσαφταρίδης

Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού
Φηρά, 847 00 Σαντορίνη
τηλ: 22860 23016-7


Η Όπερα της Βαλίτσας συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη θρυλική όπερα Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι στο πλαίσιο του 35ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Σαντορίνης.

Ευέλικτη, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα, η Όπερα της Βαλίτσας ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους, συνοδεία των εξαιρετικών τραγουδιστών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... σε μια βαλίτσα με σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ισίδωρος Σιδέρης σημειώνει:

Η Όπερα της βαλίτσας παρουσιάζει τη Μποέμ σα μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση. Δεν θέλει  να ανταγωνιστεί  την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με την δύναμη της μουσικής και των ερμηνευτών μας, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό.
Στη Μποέμ η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. Το χιούμορ  και  το σασπένς  αντιπαρατίθενται στο  υπέροχο  μελό  του έργου  και  της  μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση σε απόσταση αναπνοής  από το κοινό.
 

Ταξίδι στην αιωνιότητα


Ταξίδι στην αιωνιότητα
Χορογραφία - φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Αγγελοπούλου
Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
28, 29 Σεπτεμβρίου 2013
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ώρα έναρξης: 21.00

Χορευτές: Στράτος Παπανούσης
                 Ευρυδίκη Ισαακίδου - Αλεξάντερ Νέσκωβ
                 Μαρία Κουσουνή – Βαγγέλης Μπίκος
                 Χριστίνα Μακρίδου – Ντανίλο Ζέκα
               
                 Μάνια Καραβασίλη – Έλτον Ντιμρότσι
                 Άννα Φράγκου – Αγάπιος Αγαπιάδης
                 Ελεάνα Ανδρεούδη – Μιχάλης Παππάς
                 Βανέσα Κούρκουλου – Θανάσης Σολωμός
                 Ζωή Σχοινοπλοκάκη – Γιάννης Μπενέτος


Με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €35, €50 / Παιδικό, Φοιτητικό €10


Εισιτήρια:

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΜΜΘ

Στο Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου & Παραλία).
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο: 10.00 - 18.00
τηλ.: 2310 895938-9
www.tch.gr

Στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο:
10.00 - 15.30
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή:
10.00 - 14.00 & 17.30 - 20.00

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:

www.ticketservices.gr
Ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί εμβληματικές συνθέσεις της Ελένης Καραΐνδρου που έντυσαν ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η χορογραφία εκφράζει τα συναισθήματα που αναδύονται από την μουσική της Ε. Καραΐνδρου και τις εικόνες του Θ. Αγγελόπουλου.

Λίγα λόγια από τον Ρενάτο Τζανέλλα:

“Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου είναι ένα ταξίδι από μόνη της. Η λέξη «ταξίδι» είναι επίσης πολύ κοντά σε περιεχόμενο σ’ αυτό που προσπαθεί να είναι αυτή η παράσταση: ένα σύντομο ταξίδι”.

“Η πρόθεσή μου δεν είναι βέβαια να αφηγηθώ μια ιστορία για τις ταινίες. Οι ταινίες είναι από μόνες τους ένας κόσμος. Θέλησα να αφεθώ να εμπνευστώ από την ίδια τη μουσική και από τις ταινίες και να δημιουργήσω κάτι που μεταδίδει αυτά τα οποία ένιωσα κι εγώ βλέποντάς τις, αυτά για τα οποία μιλούν˙ όλα αυτά που βρίσκω υπέροχα αλλά τόσο έντονα, που αμέσως νιώθω ότι πρέπει να πάρω μια απόσταση: τα έντονα συναισθήματα, το πάθος, την απελπισία, τη θλίψη”.

“Ήταν αναπόφευκτο αυτό το έργο να αναπτύσσεται στη σκιά του γίγαντα κινηματογραφιστή και η αλήθεια είναι ότι ένιωσα στην αρχή μια πίεση. Αλλά συμφωνήσαμε και οι τρεις, η Ελένη, η Κατερίνα κι εγώ, ότι πρέπει να απελευθερωθούμε από τις ταινίες και να ερμηνεύσουμε τη μουσική στο νέο έργο”.

“Το «ταξίδι» και η «αιωνιότητα» είναι άλλωστε δύο έννοιες που αφορούν άμεσα τον καλλιτέχνη. Η δημιουργία είναι σαν το ταξίδι. Δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε βγάλει και δεν ξέρεις ποτέ αν θα μείνει κάτι απ’ αυτό που κάνεις, στο οποίο βάζεις κάτι από τον εαυτό σου”.


Σημείωμα Ελένης Καραΐνδρου:

«Η πρώτη μου συνεργασία με το Θόδωρο Αγγελόπουλο ήταν το Ταξίδι στα Κύθηρα, το ταξίδι στο ανέφικτο. Στην Αιωνιότητα και μια μέρα, την έκτη από τις οκτώ συνεργασίες μας, ο Θόδωρος κατακτούσε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και παρέδιδε μια ταινία, ποιητικό στοχασμό, πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και τα όριά της, αφήνοντας παρακαταθήκη το μεγάλο ερώτημα, τι είναι το αύριο, πόσο διαρκεί το αύριο...Μια αιωνιότητα και μια μέρα. Την απάντηση τη δανείζεται από το Σαίξπηρ, δίνοντάς της ωστόσο την προέκταση του δικού του στοχασμού.
Όταν συναντήθηκα με το Ρενάτο Τζανέλλα, μετά από πρόσκληση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, μέσα μου γεννήθηκε η βεβαιότητα ότι η μουσική που έγραψα, εμπνεόμενη από το ποιητικό όραμα του Αγγελόπουλου, στα χέρια του χαρισματικού χορογράφου θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις και θα ζωντάνευε μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Δουλέψαμε μαζί με το Ρενάτο για να χτίσουμε μαζί ένα ενιαίο έργο δραματουργικά, ένα μουσικό ταξίδι με πολλούς σταθμούς, με πολλές εικόνες, με ανατροπές, με εναλλαγή χρωμάτων.
Από Το λιβάδι που δακρύζει και το θέμα του πρόσφυγα, στην αναχώρηση και το θέμα της αιωνιότητας κι από την Αναζήτηση στο Ταξίδι στα Κύθηρα. Από το Βλέμμα του Οδυσσέα, στον αποχαιρετισμό του Μελισσοκόμου κι από το Χορό στο ποτάμι της Σκόνης του χρόνου, στο Τοπίο στην ομίχλη και το Adagio - το θέμα του πατέρα.
Η συνάντηση μου με το Ρενάτο, ο τρόπος που ακούει τη μουσική, η βαθειά του ευαισθησία, η γνώση και το ταλέντο του, πιστεύω θα φωτίσουν αθέατες πλευρές της μουσικής μου.
Η παρουσία της Κατερίνας Αγγελοπούλου στη σκηνογραφία και τα κοστούμια, μιας νέας καλλιτέχνιδας με φλόγα και όραμα, με γεμίζει χαρά και συγκίνηση γιατί πιστεύω πως μαζί με το ταλέντο της καταθέτει ένα σημαντικό συγκινησιακό φορτίο και μια βαθειά γνώση του ψυχικού τοπίου του Θόδωρου Αγγελόπουλου».