Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιμετώπιση και πρόληψη της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους

Αντιμετώπιση και πρόληψη της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους

Αντιμετώπιση και πρόληψη της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους
Οι στατίνες έχουν καθιερωθεί στον κόσμο των φαρμάκων. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς άνω των 45 ετών έχει λάβει φάρμακα, όπως Pravachol, Mevacor, Lipitor, Zocor, το Crestor, και άλλα, για να ρίξει τη χοληστερόλη του, Η πλειοψηφία λαμβάνει αυτά τα φάρμακα για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, άλλη μια έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο λάθος.

Πιο πρόσφατα, δύο χωριστές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών, που είναι το σήμα κατατεθέν των δυνητικά θανατηφόρων καρδιακών νόσων, αυξάνεται από την χρήση φαρμάκων που περιέχουν στατίνες.

Οι στατίνες αυξάνουν τη πιθανότητα των στεφανιαίων νόσων κατά περισσότερο από 50%!

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Atherosclerosis δείχνει ότι η χρήση στατινών συνδέεται με αύξηση 52% στην επικράτηση και την επέκταση της στεφανιαίας ασβεστοποιημένης πλάκας σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη – 6.673 άτομα – δεν είχε καμία γνωστή στεφανιαία νόσο κατά το χρόνο που υποβλήθηκε σε στεφανιαία αγγειογραφία CT (CCTA) – μια μη παρεμβατική μέθοδο που σας επιτρέπει να δείτε τα στεφανιαία αθηρωματικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής της πλάκας.

Η αρτηριακή πλάκα είναι το σήμα κατατεθέν της καρδιαγγειακής νόσου και αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, οπότε προφανώς, κάτι που αυξάνει την ασβεστοποίηση και σκλήρυνση των αρτηριών σας είναι σοφό να αποφεύγεται. Και οι στατίνες φαίνεται να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα έρχονται ακριβώς μετά από μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care, 2, η οποία ανακάλυψε ότι οι διαβητικοί τύπου 2 με προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση, που είναι συχνά χρήστες στατινών έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσά ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν λιγότερο συχνή χρήση του φαρμάκου.
Επιπλέον, σε μια υποομάδα των συμμετεχόντων οι οποίοι αρχικά δεν λάμβαναν στατίνες, η ασβεστοποίηση και των δύο στεφανιαίων αρτηριών, καθώς και της κοιλιακής αορτής αυξήθηκε σημαντικά όταν άρχισαν τη συχνή χρήση τους.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:
“Η πιο συχνή χρήση στατινών συνδέεται με την επιτάχυνση της ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών σε T2DM ασθενείς με προχωρημένη αρτηριοσκλήρυνση.”
Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους και αυτός αποτελεί το λόγο που πολλοί διαβητικοί λαμβάνουν φάρμακα με στατίνες για τη μείωση του κινδύνου. Δυστυχώς όμως, όπως δείχνουν οι μελέτες, οι στατίνες απεναντίας επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου!

Ακόμα χειρότερα, οι στατίνες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αν δεν έχετε ήδη. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει. Σε μια μελέτη, οι στατίνες αύξησαν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά 48%.

Λίγοι άνθρωποι πραγματικά μπορούν να επωφεληθούν από φάρμακα στατίνης.

Οι στατίνες, πιστεύω, είναι ένα από τα πιο αχρείαστα φάρμακα στην αγορά. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μια γενετική ανωμαλία που ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης πάνω από 325-350, είναι η μόνη που φαίνεται να επωφελείται από αυτά τα φάρμακα. Ωστόσο, από την κλινική μου εμπειρία για πάνω από δύο δεκαετίες με δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, ο αριθμός των ασθενών που ανήκαν σε αυτή τη κατηγορία ήταν μόλις 3, δεδομένου ότι είναι ένα σχετικά σπάνιο γενετικό πρόβλημα.

Το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς άνω των 45 ετών παίρνει τώρα φάρμακα στατίνης ως μια μορφή «προληπτικής ιατρικής» δεν αποτελεί καλό οιωνό αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες αυξήσεις στον κίνδυνο των νόσων με τα οποία σχετίζονται. Είναι εντελώς συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι γιατροί είναι τόσο αργοί στο να συνειδητοποιήσουν την πιθανή ζημία που προκαλείται στους ασθενείς τους χωρίς κανένα όφελος.

Η έρευνα που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες που σε μεγάλο βαθμό προωθούνται ως μια μορφή πρωτογενούς πρόληψης της καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca, την κατασκευάστρια εταιρεία του διάσημου (και στην Ελλάδα) Crestor. Από την δημοσιοποίηση της εν λόγω μελέτης το 2008, κανένας από τους ισχυρισμούς της εταιρίας για τη χρησιμότητα του φαρμάκου της δεν έχει επαληθευτεί. Αντιθέτως, όπως δείχνουν οι αναδεικνυόμενες μελέτες, επιδεινώνουν την πραγματική καρδιαγγειακή εξέλιξη της νόσου.

Τα φάρμακα φέρουν επίσης μια χιονοστιβάδα άλλων πιθανών παρενεργειών, ανάλογα με τη δοσολογία τους. Στην πραγματικότητα, από το 2009 υπάρχουν πάνω από 900 μελέτες που αποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους, οι οποίες περιλαμβάνουν από μυικά προβλήματα μέχρι αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς της βλάβης φαίνεται να είναι η εξάντληση του CoQ10. Εάν παίρνετε φάρμακα με στατίνες, χωρίς τη συμπλήρωση CoQ10 (ή στην ιδανική περίπτωση, τη μειωμένη μορφή της, που ονομάζεται ubiquinol, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική), η υγεία σας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Η GreenMedInfo.com έχει συντάξει πάνω από 300 τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τις στατίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • Μυϊκά προβλήματα, πολυνευροπάθεια (βλάβη των νεύρων στα χέρια και τα πόδια), και ραβδομυόλυση (μια σοβαρή εκφυλιστική κατάσταση του μυϊκού ιστού)
  • Αναιμία
  • Οξέωση
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Ανοσολογική κατάθλιψη
  • Καταρράκτη
  • Δυσλειτουργία στο πάγκρεας ή στο ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αύξησης των ηπατικών ενζύμων.
  • Απώλεια μνήμης

Τι πρέπει να ξέρετε για τη χοληστερόλη για να κατανοήσετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι στατίνες.

Τα φάρμακα στατίνης δρουν εμποδίζοντας το σχηματισμό της χοληστερόλης και μειώνουν την LDL, η οποία θεωρείται η «κακή» χοληστερόλη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει αποδειχθεί είναι ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Σε καμία περίπτωση, σχήμα ή μορφή δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος σας. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας τοξικός επίδεσμος.

Τι κάνει ακριβώς τις στατίνες τόσο επικίνδυνες και γιατί δεν αποτελούν απάντηση για τη διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης σας;

Πρώτα θα πρέπει να κατανοήσουμε τις βιολογικές διεργασίες της χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «καλή» ή «κακή» χοληστερόλη. Τόσο η HDL όσο και η LDL εκτελεί ζωτικές λειτουργίες στο σώμα σας και αυτός είναι ο λόγος που είναι πραγματικά επικίνδυνο να ρίξετε τα επίπεδα της LDL πολύ χαμηλά.

Η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) και η LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) είναι στην πραγματικότητα πρωτεΐνες που μεταφέρουν τη χοληστερόλη από και προς τους ιστούς σας. Η χοληστερόλη με τη σειρά της είναι ένας πρόδρομος για τις στεροειδείς ορμόνες, τα χολικά οξέα, τα τοιχώματα της κυτταρικής μεμβράνης και της βιταμίνης D. Για παράδειγμα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για να παράξετε τεστοστερόνη ή οιστρογόνα, κορτιζόλη, DHEA ή πρεγνενολόνη, ή ένα πλήθος άλλων στεροειδών ορμονών που είναι απαραίτητα για την υγεία. Ακόμα πιο σημαντικό, τα κύτταρα σας δεν μπορούν να αναγεννήσουν τις μεμβράνες τους χωρίς αυτή.

Η LDL μεταφέρει τη χοληστερόλη στους ιστούς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία νέων κυττάρων και η επισκευή των κατεστραμμένων. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη αυτών των σωματιδίων της LDL και το μέγεθος των σωματιδίων αυτών είναι που μας ενδιαφέρει. Οι στατίνες όμως δεν ρυθμίζουν το μέγεθος των σωματιδίων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τίποτα για αυτό, με αποτέλεσμα πολύ σπάνια, αν όχι ποτέ, να κάνουν εξετάσεις που αφορούν το μέγεθος των σωματιδίων. Τα σωματίδια αυτά είναι κολλώδη, έτσι, τα πολύ μικρά LDL μπορεί εύκολα να κολλήσουν σε διάφορες περιοχές, και η συσσώρευση τους μπορεί να προκαλέσει τελικά φλεγμονή και βλάβη.

Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα LDL σωματίδια είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μην προκληθεί ζημιά είναι μέσω της διατροφής σας. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες της ινσουλίνης.

Η υγιεινή διατροφή είναι επίσης η απάντηση για τον διαβήτη τύπου 2, έτσι, εστιάζοντας στην τροφή σας, θεραπεύετε τόσο τον διαβήτη σας όσο και τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, και μειώνετε ως εκ τούτου τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν τρώτε σωστά, πράγμα το οποίο είναι πραγματικά ο μόνος γνωστός καλός τρόπος για τη ρύθμιση του μεγέθους των σωματιδίων LDL, τότε κάνετε το σωστό πράγμα! Η LDL πηγαίνει τη χοληστερόλη στους ιστούς σας και η HDL τη φέρνει πίσω στο συκώτι σας, χωρίς να σχηματίζεται πλάκα.

Η κρίσιμη σημασία του CoQ10

Και πάλι, αν λαμβάνετε φάρμακα με στατίνη, θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 100-200 mg CoQ10 ή ubiquinol ανά ημέρα. Η Ubiquinol είναι επίσης ευεργετική για εκείνους που δεν λαμβάνουν στατίνες. Αν δεν παίρνετε φάρμακο με στατίνες, το ποσοστό του CoQ10 ή ubiquinol που μπορεί να χρειαστεί εξαρτάται από το πόσο άρρωστοι είστε. Όσο πιο άρρωστος είστε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να παίρνετε. Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, αν δεν είστε άρρωστος, η λήψη 50-100 mg είναι αρκετή. Αν είστε πάνω από την ηλικία των 70, διπλασιάστε τη δόση, έως 200 mg ανά ημέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυσικά επίπεδα CoQ10 αρχίζουν να μειώνονται μετά την ηλικία των 40 ετών, και από την ηλικία των 70 ετών, τα επίπεδα αρχίζουν να πέφτουν απότομα.
Δείτε εδώ τι είναι το CoQ10 και από που μπορείτε να το παίρνετε.

Πώς να βοηθήσετε να πέσει η χοληστερόλη σας φυσικά

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας ουσιαστικός λόγος να λαμβάνετε στατίνες και να υποφέρετε από τις συνέπειες αυτών των κακοσχεδιασμένων φαρμάκων. Αν πραγματικά θέλετε να ομαλοποιήσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, ακολουθήστε αυτές τις απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής:
• Πρώτον, ομαλοποιήστε τα επίπεδα της ινσουλίνης σας με την εξάλειψη της ζάχαρης (κυρίως φρουκτόζη) και των δημητριακών. Μια διατροφή για να κατεβάσετε τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι πολύ φθηνή και εύκολη. Το επίπεδο της ινσουλίνης θα πρέπει απαραιτήτως να είναι κάτω από 3.
• Καταναλώστε πολλές τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά
• Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας να είναι ωμό.
Διαβάστε: Χορτοφαγική ωμοφαγία
• Να τρώτε υγιεινά ωμά και λίπη, όπως:
Ελαιόλαδο
Καρύδα και λάδι καρύδας
Βιολογικά, οργανικά γαλακτοκομικά προϊόντα
Αβοκάντο
Καρύδια
Ξηρούς καρπούς
Αυγά (κατά προτίμηση ωμά, ή ελαφρώς μαγειρεμένα)
Διαβάστε γιατί τα αυγά πρέπει να τρώγωνται ωμά.
Εάν τρώτε κρέας, προτιμήστε κρέας ζώων που τρέφονται οργανικά.
Διαβάστε επιπλέον τρόφιμα που βοηθούν στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης.

• Η τακτική άσκηση είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο. Όταν ασκείστε αυξάνετε την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας. Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, επίσης, κυκλοφορούν καλύτερα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει περισσότερες πιθανότητες να καταπολεμήσει μια ασθένεια πριν εξαπλωθεί.
• Εάν είστε άνδρας, ή γυναίκα που είναι σε εμμηνόπαυση, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας, διότι τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν σημαντική οξειδωτική βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και άλλα όργανα. Το πλεονάζον σίδηρο είναι επίσης ένας από τους μείζονες παράγοντες που συνεισφέρουν στον κίνδυνο καρκίνου.
• Αποφύγετε το υπερβολικό κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
Πηγές




Ένα άρθρο του Δρ Μέρκολα
Μετάφραση: Μωυσής
Διαβάστε γιατί δεν διαδίδονται αυτές οι ειδήσεις:
 
Χοληστερίνη by |                                                                                             | in Παθήσεις



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις