"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα
ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι,
να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα,
να βλέπει μια ωραία εικόνα
και αν είναι δυνατόν,
να διατυπώνει μερικές ιδέες.
Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα
του καλού και την τάση προς αυτό..."___ Γκαίτε

Johann Wolfgang von Goethe ( 1749-1832 , Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος)
Βόλφγκανγκ ΓκαίτεΥπήρξε ένας από τους γίγαντες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνεύματος. Διακρίθηκε ως ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, φιλόσοφος, ζωγράφος, θεολόγος, επιστήμονας και πολιτικός. Απέκτησε την παγκόσμια φήμη σε ηλικία 25 ετών με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου". Το magnus opus είναι ο "Φάουστ", έργο πάνω στο οποίο δούλεψε για 60 χρόνια.
Άλλα έργα του "Ο Γκαιτς φον Μπερλίχινγκεν με το σιδερένιο χέρι", "Ταξίδι στην Ιταλία", τα δράματα "Ιφιγένεια εν ταύροις", "Έγκμοντ", το έπος "Ερμάνος και Δωροθέα", "Τα χρόνια μαθητείας του Βίλχελμ Μάιστερ", η υπέροχη αυτοβιογραφία του με τίτλο "Ποίηση και Αλήθεια". Ήταν ο εμπνευστής της ιδέας της Weltliteratur (παγκόσμια λογοτεχνία) δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τις λογοτεχνίες των άλλων δυτικών χωρών καθώς και της Αραβικής, της Περσικής και της Αρχαιοελληνικής. Ήταν από τους πρωταγωνιστές της κίνησης "Κλασικισμός της Βαϊμάρης".
Πρέπει να επισημάνουμε ότι από αυτόν κυρίως ξεκίνησε το διαρκές "κόλλημα" της Γερμανικής κουλτούρας με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό Ο ίδιος ήθελε να τον θυμούνται περισσότερο για τη συμβολή του στην Οπτική (θεωρία χρωμάτων κλπ)!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΝΩΜΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ ΣΤΟ ΓΝΩΜΙΚΟΛΟΓΙΚΟΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις